Terug naar boven

Betonbescherming en -renovatie Repareren en beschermen

Beton is en blijft een onmisbaar bouwmateriaal bij moderne bovengrondse en ondergrondse werken. Juist gewapend beton geldt als het bouwmateriaal van de toekomst. Maar zijn levensduur is niet onbeperkt. Daarom moeten gebouwen en onderdelen van gewapend beton regelmatig op schade worden gecontroleerd. Hoe eerder gebreken worden herkend, des te eenvoudiger kunnen ze worden verholpen.

Brillux levert voor vakkundige bescherming en reparatie van betonnen bouwelementen een volledig assortiment, dat ook voldoet aan de eisen van de reparatierichtlijn van de Duitse Commissie voor gewapend Beton ("DAfStB") en de ZTV-ING van het Duitse Ministerie voor Verkeer en digitale infrastructuur.

 

Reparatie

Voor hoge eisen aan uiterlijk en functionaliteit

Eenvoudig in gebruik en tegelijkertijd een breed toepassingsgebied: onze speciale mortels Reprofill K 765 en Fijnplamuur 804 alleen al dekken 90% van de toepassingen op het vlak van betonreparatie.

Afbrokkelen van hoeken en randen

Reprofill K 765 is uitstekend geschikt voor de dagelijkse probleemgevallen zoals het afbrokkelen van hoeken en randen en om ondergronden glad te maken, bv. om een warmte-isolerend systeem te creëren. Snel mengen in slechts twee minuten, een sterke natte hechting en hoge stabiliteit om bv. hoeken te modelleren bewijzen de veelzijdigheid van dit product.

Plamuren op grote oppervlakken

Om grote oppervlakken te plamuren en reeds gerepareerde ondergronden te egaliseren wordt de PCC-Fijnplamuur 804 aangeraden. Naast de klassieke, handmatige verwerking is die ook geschikt om met de natte spuitmethode te worden aangebracht. Speciaal hiervoor is het materiaal niet alleen in de gebruikelijke zak van 25 kg maar ook in de Big-Bag van 750 kg leverbaar.

De opbouw met de Brillux PCC-Basisbescherming 801, PCC-Vulmortel 805 en PCC-Fijnplamuur 804 is conform de reparatierichtlijn en ZTV-ING gekeurd. De producten voldoen aan de eisen van EN 1504-3 c.q. EN 1504-7 en worden permanent gecontroleerd.

Beschermingsmaatregelen

 • <p>Carbonatisering: kooldioxide dringt door in het beton&nbsp;en start een neutralisatiereactie.</p>

  Carbonatisering: kooldioxide dringt door in het beton en start een neutralisatiereactie.

 • <p>Vanaf het oppervlak dringt het neutralisatie-effect steeds dieper in het beton.</p>

  Vanaf het oppervlak dringt het neutralisatie-effect steeds dieper in het beton.

 • <p>Het is maar een kwestie van tijd tot ook het beton aan het wapeningsstaal wordt geneutraliseerd. In combinatie met water en zuurstof begint nu de corrosie van het staal.</p>

  Het is maar een kwestie van tijd tot ook het beton aan het wapeningsstaal wordt geneutraliseerd. In combinatie met water…

 • <p>Het roest neemt in vergelijking met het staal een veel groter volume in en oefent daarom een enorme drukkracht uit.&nbsp;Daardoor springt de betondekking los en komt het wapeningsstaal bloot te liggen.</p>

  Het roest neemt in vergelijking met het staal een veel groter volume in en oefent daarom een enorme drukkracht…

Vakkundige bescherming tegen carbonatisering

Over het algemeen vermindert een oppervlaktebeschermingssysteem de opname van water en kooldioxide. De carbonatisering van het beton wordt daardoor nagenoeg gestopt. Het enige echte zwakke punt van gewapend beton – de corrosie van de bewapening en de daaruit resulterende afspringende betondelen – wordt daarmee uitgeschakeld.

Voordelen van oppervlaktebeschermingssystemen

 • Bescherming tegen water en schadelijke stoffen zoals CO2 met tegelijk een hoge waterdampdoorlatendheid
 • Verhoging van de slijtvastheid
 • Vormgeving in kleur mogelijk
 • Minder verontreiniging en aantasting door micro-organismen

Verschillende lagen

De beschreven soorten laagopbouw zijn systemen die gekeurd zijn volgens de reparatierichtlijn van de Duitse Commissie voor gewapend Beton (Deutscher Ausschuss für Stahlbeton (DafStB)) en de ZTV-ING. De producten voldoen aan de eisen van EN 1504-2 en worden permanent gecontroleerd.

Opbouw volgens OS 2 (OS B)

De afwerking volgens OS 2 (OS B) is een preventieve bescherming van vrij aan het weer blootgestelde betonnen bouwelementen met voldoende waterafstroming. Dankzij de filmvormende afwerking wordt een kleinere opname van water en in het water opgeloste stoffen bereikt.

Het resultaat:

De carbonatisering van het beton wordt door een duidelijke daling van de CO2-opname nagenoeg gestopt en de staalbewapening blijft zodoende duurzaam beschermd.

De normale opbouw:

Een hydrofobering en minimaal twee eindafwerkingen met een polymeerdispersie.

Ook mogelijk:

 • individuele kleurvormgeving via het Brillux kleurmengsysteem
 • een finish met Protect-kwaliteit (met filmbescherming tegen algen- en schimmelaangroei) af fabriek
Opbouw volgens OS 4 (OS C)

OS 4 (OS C) is de normale maatregel na een herprofilering wegens corrosie van betonstaal. Voorwaarde: scheurvrije, verticale betonondergronden

De normale opbouw:

Het aanbrengen van PCC-Fijnplamuur als egalisatieplamuur over het volledige oppervlak en minimaal twee eindafwerkingen met een polymeerdispersie.

Ook mogelijk:

 • individuele kleurvormgeving via het Brillux kleurmengsysteem
 • een finish met Protect-kwaliteit af fabriek
Opbouw volgens OS 5a (OS D II)

OS 5a is een maatregel die bij betonscheuren dichtbij het oppervlak wordt uitgevoerd. De oppervlaktebeschermingslaag is in tegenstelling tot OS 4 aanzienlijk elastischer en dikker.

De normale opbouw:

Het aanbrengen van PCC-Fijnplamuur als egalisatieplamuur over het volledige oppervlak en twee eindafwerkingen met een UV-bindende polymeerdispersie.

Ook mogelijk:

 • individuele kleurvormgeving via het Brillux kleurmengsysteem
 • een finish met Protect-kwaliteit af fabriek

Gladde oppervlakken

Hand-, poeder of spuitpleister: met Brillux realiseert u onberispelijk gladde oppervlakken die makkelijk te coaten en te slijpen zijn.

..meer

Rationeel werken

Wie vandaag de dag met succes op een bouwplaats wil werken, moet snel en doeltreffend zijn. Daarom biedt Brillux alleen maar beproefde oplossingen…

..meer