Terug naar boven

De Brillux Design Award

De Design Award van Brillux voor uitstekende vormgeving en verwerking van projecten uit het schildersvak wordt om de twee jaar uitgereikt. En het is de enige prijs waarvoor ontwerper, uitvoerend bedrijf en opdrachtgever samen een uitreiking ontvangen.

Door een deelname in een spannende categorie maakt u kans op één van de populaire uitreikingen:

  • Internationaal: Objecten van over de hele wereld die met Brillux producten gerealiseerd werden, kunnen worden ingediend
  • Goed gesorteerd: De Brillux Design Award wordt in zes nieuw gedefinieerde categorieën uitgereikt
  • Sinds 2019: De prijsuitreiking beloont ook de beste interieurconcepten.
Contact

Brillux Design Award

  +49 251 7188-8040

  +49 251 7188-53395

  design-award@brillux.de

Prijswinnaars van 2023

Prijswinnaars van 2023

..meer

Uw inzending

U kunt zich nu aanmelden!

De Brillux Design Award onderscheidt het engagement van alle partners, die zich inzetten voor uitstekende architectuur en kleurstelling. Zowel architecten en binnenhuisarchitecten, als bouw- of schildersbedrijven en opdrachtgevers mogen zich aanmelden. Gezamenlijke aanmeldingen zijn gewenst.

  • De aanmelding voor de Brillux Design Award 2025 is geopend vanaf mei 2024.
  • De aanmeldingsperiode loopt tot 31-12-2024. Alleen volledige en tijdig ingediende documentatie wordt toegelaten tot de wedstrijd.
  • Voor de Award van 2023 komen objecten in aanmerking, waarvan de gevel of het interieur tussen januari 2023 en december 2024 met behulp van Brillux producten is uitgevoerd. Er gelden geen regionale of nationale beperkingen.
  • Wij adviseren om kwalitatief hoogwaardig fotomateriaal van uw object mee te leveren, zodat de jury een optimale basis voor de beoordeling heeft. Bij een prijs wordt het bekroonde object na de juryvergadering in opdracht van Brillux door een professionele fotograaf gefotografeerd.

De categorieën

Verschillende aspecten, stijlen en vormgevingen

De Brillux Design Award toont internationale voorbeeldgevende projecten die een verrijking voor de leefomgeving en stadsbeelden zijn. De Brillux Design Award onderscheidt in zes categorieën de objecten, de betreffende opdrachtgever en de verantwoordelijken voor concept, ontwerp en realisatie.

1. Woongebouwen

Tot deze categorie behoren woongebouwen met voorbeeldgevende, kleurrijke gevelvormgevingen die in het kader van nieuwbouwprojecten of renovatieprojecten gerealiseerd werden. Gebouwen van elk type mogen worden ingediend: vrijstaande huizen, rijtjeshuizen, flatgebouwen of historische gebouwen. Als bedrijf een woonruimte onder één dak zitten, valt het gebouw ook onder deze categorie maar alleen wanneer het woongedeelte groter is dan de bedrijfsruimtes. Met name wordt beoordeelt hoe het project is ingebed in de stedelijke ruimte of de woonomgeving. Gevels die met een buitengevelisolatiesysteem werden geisoleerd, dienen in de categorie buitengevelisolatie-systemen (WDVS) worden aangemeld. Hiervoor kunnen sanerings- en nieuwbouwprojecten worden ingediend waarbij panden volledig of gedeeltelijk met buitengevelisolatie een duurzaam jasje hebben gekregen of gerenoveerd werden. Vanuit technisch perspectief moet aan de op het tijdstip van verwerking geldige normen van de energiebesparing worden voldaan.

2. Openbare gebouwen / Bedrijfsgebouwen

In deze categorie vallen voorbeeldig uitgevoerde gevels van openbare gebouwen, zoals onder andere scholen, BSO's, sociale voorzieningen en musea – zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Ook tijdelijke openbare voorzieningen kunnen in deze categorie worden aangemeld. Meesterlijk vormgegeven gebouwschillen van kantoor- en commerciële gebouwen, fabrieks- en opslagloodsen of woon- en bedrijfsgebouwen die voornamelijk een zakelijk gebruik dienen, worden in deze rubriek opgenomen.

3. Historische gebouwen / stijlgevels

Het samenspel van de kleuren op materiaal en bouwdelen van de ingezonden gebouwen moet harmonisch zijn en passen bij de stijl en de historie van het gebouw.

4. Interieurconcepten omtrent wonen en leven

Harmonische interieurconcepten, die vooral door de kleurstelling op de behoeften van de desbetreffende gebruiker ingaan, kunnen in deze categorie worden ingediend. Aanmeldingen kunnen uit alle hoeken van het dagelijkse leven komen, huizen en woningen, maar ook zorginstellingen of expositieruimtes bijvoorbeeld.

5. Interieurconcepten omtrent werk en arbeid

Deze categorie omvat moderne interieurconcepten voor werkruimtes die vooral door de kleurstelling bijdragen aan een goede werksfeer. Behalve kantoren vallen hier alle plaatsen waar gewerkt wordt onder - van een school tot een werkplaats.

Bijzondere uitreiking voor gevelconcepten met WDVS

Bij bouw en renovatie worden hedendaags steeds vaker sociale factoren en milieubelangen betrokken bij het ontwerp: klimaatbescherming, duurzame omgang met grondstoffen en het behoud van gerealiseerde waarden zijn voor steeds meer opdrachtgevers belangrijke en zwaarwegende eisen die aan de vakman worden gesteld. De Brillux Design Award gaat ook op deze hedendaagse taken in en bekroont baanbrekende oplossingen.

De bijzondere uitreiking "Energiebesparende buitengevelisolatiesystemen (WDVS)" wordt uitgekozen tussen alle inzendingen voor de vier gevelcategorieën waarvan buitenisolatie een bestanddeel vormt van het gevelconcept. Bij de bijzondere uitreiking beoordeelt de vakjury bestaande gebouwen en nieuwbouwprojecten die compleet of gedeeltelijk energiezuinig ontworpen zijn met WDVS of gerenoveerd werden.

De hoge kwaliteit van de uitvoering en de vakkundige realisatie tot in het laatste detail wordt beoordeeld en daarnaast het creatieve ontwerp - van de keuze van de eindafwerking en kleur tot de integratie van de ontwerpelementen.

Uw winst

Imagoverbetering en renommee

De prijs voor uitstekend gevel- en interieurdesign is een belangrijke onderscheiding, waarmee alleen de beste objecten worden bekroond: De vakjury van de Brillux Design Awards nomineert in elk van de zes categorieën de drie beste aanmeldingen en kiest vervolgens uit deze genomineerden voor elke categorie een winnaar. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking, waarvoor alle genomineerden zijn uitgenodigd, worden de winnaars bekendgemaakt.

Meerwaarde voor genomineerden en winnaars

De winnaars van de Brillux Design Awards, met een totaal prijzengeld van € 25.000, kunnen rekenen op een uitgebreide erkenning van hun prestaties, een grote belangstelling van de media en de industrie en doeltreffende tools om hun succes naar buiten te brengen en zo hun imago een boost te geven. Bovendien ontvangen alle winnaars en genomineerden professioneel fotomateriaal van hun bekroonde ontwerpen en een persbericht voor hun eigen PR-activiteiten.

Prijswinnaars worden beter opgemerkt

De winnaars van de Brillux Design Award profiteren van veel media-aandacht: Na de prijsuitreiking zal in vakbladen over architectuur, woningbouw en de schilders- en stukadoorsbranche uitgebreid verslag worden uitgebracht over de winnende objecten en wie er bij betrokken was. Bovendien maken nieuwe reclame- en PR-campagnes de winnaars van de wedstrijd zichtbaar voor klanten en het grote publiek.

Brillux Design Award: Logo

De winnaars en genomineerden hebben het recht om het Brillux Design Award-logo te gebruiken in hun gedrukte en online media om de aandacht te vestigen op hun prijs of nominatie.

Brillux Design Award: Objectgids

De genomineerde objecten van de wedstrijd worden op de Brillux Design Award-website op een online kaart geplaatst en gepresenteerd. Geïnteresseerden kunnen aan de hand van deze gids nagaan waar het bekroonde object te vinden is, door wie het werd ontworpen en door wie het werd uitgevoerd.

Opvallend extra's

Het winnaarspakket bevat ook een stickerset waarmee de Brillux Design Award aan de buitenwereld kan worden getoond – bijvoorbeeld op offertes of andere zakelijke communicatie. De prijswinnaars krijgen ook een weerbestendig, roestvrijstalen logo om aan hun buitenmuur te bevestigen en zo hun prijs een opvallende plaats te geven.

De jury

Een internationaal ervaren vakjury verleent de prijzen

Voor het beoordelend panel heeft de organisatie onafhankelijke, internationaal ervaren experts op het gebied van architectuur, binnenhuisarchitectuur en schilder- en stucwerk weten te strikken. Ze beoordelen de inzendingen en nomineren de finalisten in een transparante selectieprocedure.

In de categorie gevel richt de jury haar aandacht op het harmonische samenspel van bouwelementen, materialen en kleuren en de succesvolle integratie daarvan in de architectonische omgeving. Voor de interieurvormgeving ligt de focus op de implementatie van kleurconcepten die de eisen aan het gebruik en de vormgeving op een geslaagde manier met elkaar verbinden.

In deze wedstrijd worden projecten geprezen die opvallen door hun uitmuntende vormgeving en architectuur in combinatie met een vakmanschap van hoge kwaliteit en die tussen januari 2023 en december 2024 werden gerealiseerd met producten van Brillux.

De Brillux Design Award bevordert het behoud en de versterking van een leefbare omgeving met een eigen identiteit. Dit bijzondere, architecturaal-culturele aspect is in de eerste plaats terug te vinden bij de interdisciplinaire samenstelling van de jury.

Corinna Kretzschmar-Joehnk

Corinna Kretzschmar-Joehnk, interieurarchitecte, eigenaar JOI Design, Hamburg

Jens Rohwer

Jens Rohwer, eigenaar Jens Rohwer Malereibetrieb, Kiel

Lara Droll

Lara Droll, Directeur Malergeschäft Rinderspacher GmbH, Bretten

Stefan Behnisch

Stefan Behnisch, Dipl.-Ing. architect BDA, oprichter behnisch architekten, Stuttgart/München/Boston/LA

Jürgen Klopf

Jürgen Klopf, Directeur Klopf Malermeisterbetrieb GmbH, Salzburg

Georg Gewers

Georg Gewers, Dipl.-Ing. architect BDA, oprichter Gewers Pudewill, Berlijn

Christian Mohr

Christian Mohr, Dipl.-Kfm., Directeur Malerwerkstätten Mohr, Bochum

Reiner Nagel

Reiner Nagel, Architect & Stedenbouwkundige, Voorzitter van de Raad van Bestuur Bundesstiftung Baukultur, Potsdam

Georg Schmidthals

Georg Schmidthals, Dipl.-Ing. architect BDA, oprichter GRAFT Gesellschaft von Architekten mbH, Berlijn

Agenda

Overzicht belangrijkste data

Opening van de inschrijving: Mei 2024 → Einde inschrijving: 31 december 2024 → Jurybijeenkomst: 21 maart 2025 → Prijsuitreiking: 17 november 2025

Prijswinnaars

Geschiedenis

Geschiedenis: Vroeger Fassadenpreis, nu Design Award

De Brillux Design Award werd voor de eerste keer in 2019 uitgereikt maar kijkt echter terug naar 25 jaar geschiedenis.

Met de heroriëntatie als Brillux Design Award werd het niveau van design en afwerking verder verhoogd. U kunt zich laten inspireren van de eerder ingediende projecten: Hier vindt u gedetailleerde informatie over de objecten die sinds 2016 hebben gewonnen. Daarnaast is er ook informatie over de winnaars uit het verleden beschikbaar.

Prijswinnaars 2023

..meer

Prijswinnaars 2021

..meer

Prijswinnaars 2019

..meer

Prijswinnaars van de jubileumeditie

..meer

Archief

..meer