Terug naar boven

De Gevelsprijs verandert in ... De Brillux Design Award

Na 25 succesvolle jaren in Duitsland, gaat de gerenommeerde "Deutsche Fassadenpreis" nu voor het grote podium. De "Deutsche Fassadenpreis" verandert zijn naam in Brillux Design Award!

Doe ook mee. Want de kans op de begeerde onderscheidingen opent nu een heel ander podium:

  • Internationaal: Per direct is de wedstrijd niet alleen toegankelijk voor Duitse en Oostenrijkse gevelontwerpen, maar ook voor objecten uit de hele wereld die met Brillux producten zijn uitgevoerd.
  • Goed gesorteerd: De Brillux Design Award wordt in zes nieuw gedefinieerde categorieën uitgereikt.
  • Nu helemaal nieuw: De wedstrijd bekroond vanaf nu ook het beste binnenhuisdesign.
ContactBrillux Design Award

  +49 251 7188-759
+49 251 7188-53395
design-award@brillux.de

Uw inzending

U kunt zich nu aanmelden!

De Brillux Design Award onderscheidt het engagement van alle partners, die zich inzetten voor uitstekende architectuur en kleurstelling. Zowel architecten en binnenhuisarchitecten, als bouw- of schildersbedrijven en opdrachtgevers mogen zich aanmelden. Gezamenlijke aanmeldingen zijn gewenst.

  • De aanmelding voor de Brillux Design Award 2019 is geopend vanaf mei 2018.
  • De aanmeldingsperiode loopt tot 31-12-2018. Alleen volledige en tijdig ingediende documentatie wordt toegelaten tot de wedstrijd.
  • Voor de Award van 2019 komen objecten in aanmerking, waarvan de gevel of het interieur tussen januari 2016 en december 2018 met behulp van Brillux producten is uitgevoerd. Er gelden geen regionale of nationale beperkingen.
  • Wij adviseren om kwalitatief hoogwaardig fotomateriaal van uw object mee te leveren, zodat de jury een optimale basis voor de beoordeling heeft. Bij een prijs wordt het bekroonde object na de juryvergadering in opdracht van Brillux door een professionele fotograaf gefotografeerd.
Aanmelding

Aanmelding

Dien afbeeldingen, tekeningen en informatie over uw object in en doe mee aan de Brillux Design Award!

..meer

De categorieën

Nieuwe categorieën, nieuwe maatstaven

Hoe wij bouwen, hoe wij onze stedelijke omgeving vormgeven, hoe we daarin leven: In de afgelopen kwart eeuw zijn al deze zaken enorm verandert. De Deutsche Fassadenpreis heeft deze transformatie 25 jaar lang begeleid, weerspiegeld en bevorderd.

Nu breidt deze gerenommeerde architectuurprijs de doelgroep uit: De nieuwe Brillux Design Award laat – over landsgrenzen heen, zowel binnen als buiten, in nieuwbouw en bij renovatie – zien, welke excellente ontwerpen onze woon- en leefwereld en het aanzicht van een stad op een goede manier aanvullen, ontwikkelen en creatief transformeren.

De Brillux Design Award onderscheidt objecten, hun vormgevers uit de architectuur en het schilders- en stukadoorsvak, samen met hun opdrachtgevers nu in zes nieuwe categorieën.

1. Woongebouwen

De categorie omvat woongebouwen die met hun kleurige vormgeving van de gevel een voorbeeldrol kunnen vervullen voor zowel renovatie als nieuwbouwprojecten. Alle soorten gebouwen mogen worden aangemeld, zowel een- als meergezinswoningen, rijtjeshuizen, historische gebouwen als hoogbouw. Gemengd gebruik voor zowel wonen als bedrijvigheid valt ook onder deze categorie, als de woonfunctie hier het grootste gedeelte van in beslag neemt. Met name wordt beoordeelt hoe het project is ingebed in de stedelijke ruimte of de woonomgeving. Gevels die met een WDV-systeem zijn uitgevoerd, dienen in de categorie buitengevelisolatie-systemen (WDVS) te worden aangemeld.

2. Openbare gebouwen

In deze categorie vallen voorbeeldig uitgevoerde gevels van openbare gebouwen, zoals onder andere scholen, BSO's, sociale voorzieningen en musea – zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Ook tijdelijke openbare voorzieningen kunnen in deze categorie worden aangemeld.   

3. Commerciële gebouwen

Meesterlijk vormgegeven gebouwschillen van kantoor- en commerciële gebouwen, fabrieks- en opslagloodsen of woon- en bedrijfsgebouwen die voornamelijk een zakelijk gebruik dienen, worden in deze rubriek opgenomen.

4. Buitengevelisolatie-systeem (WDVS)

Hiervoor kunnen sanerings- en nieuwbouwprojecten worden ingediend waarbij panden volledig of gedeeltelijk met buitengevelisolatie energiezuinig zijn gemaakt. Zowel de tot in detail vakkundig en hoogwaardige uitvoering van de WDVS-gevel wordt beoordeeld, als hoe het geheel is vormgegeven. Bij de vormgeving moet rekening zijn gehouden met architectonische en esthetische gezichtspunten – denk aan de afwerklaag, de kleurstelling en de integratie van designelementen.

5. Interieurconcepten omtrent wonen en leven

Harmonische interieurconcepten, die vooral door de kleurstelling op de behoeften van de desbetreffende gebruiker ingaan, kunnen in deze categorie worden ingediend. Aanmeldingen kunnen uit alle hoeken van het dagelijkse leven komen, huizen en woningen, maar ook zorginstellingen of expositieruimtes bijvoorbeeld.

6. Interieurconcepten omtrent werk en arbeid

Deze categorie omvat moderne interieurconcepten voor werkruimtes die vooral door de kleurstelling bijdragen aan een goede werksfeer. Behalve kantoren vallen hier alle plaatsen waar gewerkt wordt onder - van een school tot een werkplaats.

Uw winst

Imagoverbetering en renommee

De nieuwe prijs voor uitstekend gevel- en interieurdesign is een belangrijke onderscheiding, waarmee alleen de beste objecten worden bekroond: De vakjury van de Brillux Design Awards nomineert in elk van de zes categorieën de drie beste aanmeldingen en kiest vervolgens uit deze genomineerden voor elke categorie een winnaar. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking, waarvoor alle genomineerden zijn uitgenodigd, worden de winnaars bekendgemaakt.

Meerwaarde voor genomineerden en winnaars

De winnaars van de Brillux Design Awards 2019, met een totaal prijzengeld van € 25.000, kunnen rekenen op een uitgebreide erkenning van hun prestaties, een grote belangstelling van de media en de industrie en doeltreffende tools om hun succes naar buiten te brengen en zo hun imago een boost te geven. Bovendien ontvangen alle winnaars en genomineerden professioneel fotomateriaal van hun bekroonde ontwerpen en een persbericht voor hun eigen PR-activiteiten.

Prijswinnaars worden beter opgemerkt

De winnaars van de Brillux Design Award profiteren van veel media-aandacht: Na de prijsuitreiking zal in vakbladen over architectuur, woningbouw en de schilders- en stukadoorsbranche uitgebreid verslag worden uitgebracht over de winnende objecten en wie er bij betrokken was. Bovendien maken nieuwe reclame- en PR-campagnes de winnaars van de wedstrijd zichtbaar voor klanten en het grote publiek.

Brillux Design Award: Logo

De winnaars en genomineerden hebben het recht om het Brillux Design Award-logo te gebruiken in hun gedrukte en online media om de aandacht te vestigen op hun prijs of nominatie.

Brillux Design Award: Objectgids

De genomineerde objecten van de wedstrijd worden op de Brillux Design Award-website op een online kaart geplaatst en gepresenteerd. Geïnteresseerden kunnen aan de hand van deze gids nagaan waar het bekroonde object te vinden is, door wie het werd ontworpen en door wie het werd uitgevoerd.

Opvallend extra's

Het winnaarspakket bevat ook een stickerset waarmee de Brillux Design Award aan de buitenwereld kan worden getoond – bijvoorbeeld op offertes of andere zakelijke communicatie. De prijswinnaars krijgen ook een weerbestendig, roestvrijstalen logo om aan hun buitenmuur te bevestigen en zo hun prijs een opvallende plaats te geven.

De jury

Een internationaal ervaren vakjury verleent de prijzen

De nieuwe vakjury van de Brillux Design Award komt in maart 2019 voor het eerst bijeen. Voor het beoordelend panel heeft de organisatie onafhankelijke, internationaal ervaren experts op het gebied van architectuur, binnenhuisarchitectuur en schilder- en stucwerk weten te strikken. Ze beoordelen de inzendingen en nomineren de finalisten in een transparante selectieprocedure.

In de categorie gevel richt de jury haar aandacht op het harmonische samenspel van bouwelementen, materialen en kleuren en de succesvolle integratie daarvan in de architectonische omgeving. Voor de interieurvormgeving ligt de focus op de implementatie van kleurconcepten die de eisen aan het gebruik en de vormgeving op een geslaagde manier met elkaar verbinden.

In deze wedstrijd worden projecten geprezen die opvallen door hun uitmuntende vormgeving en architectuur in combinatie met een vakmanschap van hoge kwaliteit en die tussen januari 2016 en december 2018 werden gerealiseerd met producten van Brillux.

De Brillux Design Award bevordert het behoud en de versterking van een leefbare omgeving met een eigen identiteit. Dit bijzondere, architecturaal-culturele aspect is in de eerste plaats terug te vinden bij de interdisciplinaire samenstelling van de jury.

Thomas Brewitt
Thomas Brewitt, architect BDA & Dipl.-Ing., Brewittarchitektur BDA, Bielefeld
Martin Haas
Martin Haas, architect Dipl.-Ing., MSc, haas cook zemmrich STUDIO2050, Stuttgart
Ulrike Kerber
Prof. Ulrike Kerber, binnenhuisarchitecte Dipl.-Ing., Hochschule Ostwestfalen-Lippe, Detmold
Christian Mohr
Christian Mohr, Dipl.-Kfm., bedrijfsleider Malerwerkstätten Mohr, Bochum
Reiner Nagel
Reiner Nagel, architect & stadsplanner, bestuursvoorzitter Bundesstiftung Baukultur, Potsdam
Franz Rebl
Franz Rebl, bedrijfsleider Franz Rebl Malereibetrieb GmbH, Landau
Axel Soyez
Axel Soyez, bedrijfsleider Soyez Stuckateur GmbH, Ilsfeld
Herwig Spiegl
Herwig Spiegl, architect, AllesWirdGut Architektur, Wenen
Karsten Wedeward
Karsten Wedeward, bedrijfsleider Hubert Jürgens Malereibetrieb GmbH & Co. KG, Hamburg

De prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt op een schitterende nieuwe locatie plaats

In de schijnwerpers van de Brillux Design Awards staan ontwerpen voor ruimten en gevels die nieuwe trends zetten qua design en die vakkundig zijn uitgevoerd. Meer nog: De prijs bevordert de dialoog tussen architecten, mensen uit het schilders- en stukadoorsvak en opdrachtgevers. Tijdens de prijsuitreiking staat de uitwisseling tussen alle betrokken partijen, de omgeving en de overheid centraal.

Noteer alvast de datum: De Brillux Design Award nieuwe stijl wordt voor het eerst uitgereikt op 23 september 2019. Alle genomineerden worden in het voorjaar van 2019 uitgenodigd voor dit evenement.

Dan zijn de ogen van de gehele branche gericht op het LWL-Museum für Kunst und Kultur Domplein in Münster. Dit meermaals bekroonde kunstmuseum van Volker Staab werd in 2014 geopend en vormt de inspirerende setting voor deze feestelijke prijsuitreiking en de presentatie van de bekroonde projecten.

Agenda

Overzicht belangrijkste data

Start van de prijsuitschrijving en aanmelding: Mei 2018 → Einde aanmeldingsperiode: 31 december 2018 → Juryvergadering: 15 maart 2019 → Prijsuitreiking: 23 september 2019

Geschiedenis

Geschiedenis: Vroeger Fassadenpreis, nu Design Award

De Brillux Design Award wordt in 2019 voor het eerst uitgereikt en blikt toch terug op 25 jaar geschiedenis. Want de van nu af aan internationale wedstrijd is ontstaan uit de Deutsche Fassadenpreis (Duitse Gevelprijs): Sinds 1991 bekroonde deze prijsuitschrijving al excellente gevelontwerpen in Duitsland, en dan vanaf 2012 ook in Oostenrijk en Zwitserland.

Uniek was bij de Deutsche Fassadenpreis en is nog steeds bij de Brillux Design Award: Deze architectuurprijs brengt iedereen die bij de bouw betrokken is – stukadoors en schilders, architecten en gebouweigenaren – met elkaar in gesprek. Deze vruchtbare dialoog helpt bij het bereiken van het gemeenschappelijke doel, namelijk om woonwijken en industrieterreinen, pleinen en straten, opleidings- en werkplaatsen leefbaarder te maken.

De prijswinnaars van de 25e jubileumeditie van de Deutsche Fassadenpreis in het jaar 2016 hebben deze opgave uitstekend opgelost. Laat u door de eerder bekroonde objecten inspireren.

Prijswinnaars van de jubileumeditie

..meer

Archief

..meer