Wat betekent kwaliteit eigenlijk? Voor Brillux staat het vast: het gaat om meer dan alleen maar de degelijkheid van producten. Kwaliteit betekent voor ons ook dat we vandaag al aan morgen denken. Het is onze fundamentele overtuiging dat we ons leven te danken hebben aan onze planeet en dat het onze taak is om er zorg voor te dragen. Die taak nemen wij op ons met een streven naar kwaliteit zonder compromissen: een product is pas perfect als het zowel voldoet aan de milieuvereisten als aan de hoge eisen van onze klanten, zoals vakmannen, bedrijven, ontwerpers en de industrie.
Kwaliteit en milieubescherming horen voor ons onafscheidelijk bij elkaar: in onze vier eigen fabrieken in Duitsland werken we met geavanceerde installaties en processen die niet belastend zijn voor het milieu.
De Brillux fabrieken horen op het vlak van uitrusting, techniek en energie-efficiëntie tot de beste in Europa. Innovatieve technieken, zoals de “pigging”-techniek om toevoerleidingen schoon te maken, beperken het waterverbruik tot een minimum. Zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling en andere mogelijkheden om warmte terug te winnen, helpen ons om het energieverbruik te doen dalen terwijl de productie verder stijgt. Een groot deel van de energie die nodig is voor de productie wordt via warmteterugwinning gebruikt om de kantoren, de productieruimtes en de magazijnen te verwarmen.
Bij de materiaalkeuze spelen gezondheidsaspecten een steeds grotere rol, zeker met het toenemende aantal allergiepatiënten. De kwaliteit en milieuvriendelijkheid van Brillux producten worden ook bevestigd door talrijke keurmerken en kwaliteitszegels, waaronder “De Blauwe Engel” die al sinds 1978 de norm bepaalt en zich inzet voor de bescherming van het milieu, de gezondheid en de consumenten.
Als een van de eerste producenten heeft Brillux aromaatvrije lakken en beitsen ontwikkeld en met Brillux Lacryl de fundamenten gelegd voor een volledig assortiment watergedragen acrylafwerkingen met weinig schadelijke stoffen. Tijdens het ontwikkelen van andere producten zijn nog meer professionele, watergedragen systemen zoals Hydro-PU-lakken en 2K-Aqua-lakken erbij gekomen.
Helemaal zonder oplosmiddelen: Ook onze emissiearme ELF-dispersies (Verf voor binnen, Gevelverf) hebben de lat weer wat hoger gelegd. Ze zijn onschadelijk voor de gezondheid en weten te overtuigen met optimale product- en verwerkingseigenschappen.
De “Deutsche Gesellschaft für nachhaltiges Bauen e.V.”, kortweg DGNB®, is een vereniging van algemeen nut. Ze wil duurzaam bouwen stimuleren en een competentieplatform opbouwen over het thema duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Duurzaam bouwen betekent daarbij “de gebouwde omgeving plannen, exploiteren en gebruiken voor het welzijn van iedereen zodat de belangen van de volgende generaties er niet onder lijden.”
De basis van deze filosofie is het samenspel van efficiëntie, toereikendheid en consistentie als “filosofie van een krachtige duurzaamheid (volgens prof. dr. Konrad Ott, die onderzoek doet naar en lesgeeft over milieu-ethiek). Een andere belangrijke taak van de DGNB: duurzaamheid in de gebouwde omgeving definieerbaar, meetbaar en evalueerbaar maken – m.a.w. transparantie en vergelijkbaarheid creëren als basis voor meer kwaliteit in onze gebouwde omgeving.
Het Duitse Institut Bauen und Umwelt e.V., kortweg IBU, is een initiatief van producenten van bouwproducten dat het Duitse declaratiesysteem voor milieuproductverklaringen organiseert. De milieuproductverklaring (Environmental Product Declaration, EPD) is het internationaal erkende eco-label voor gebouwen (Type III – milieuverklaring).
Het informeert over de invloeden van bouwstoffen en onderdelen op het milieu en creëert zo een basis om de duurzaamheid van gebouwen te berekenen en te beoordelen.