Terug naar boven

Bescherming tegen schimmels Natuurlijk voorkomen, doeltreffend bestrijden

Schimmels maken deel uit van onze natuurlijke omgeving. Ze komen zowel in de natuur als binnenshuis voor. Een natuurlijke aanwezigheid van sporen in woonruimtes kan niet worden vermeden, omdat schimmelsporen al bij een normale raamventilatie via de lucht in de woning binnenkomen. Alleen al bij het inademen van "frisse lucht" kunnen we dus worden blootgesteld aan potentiële ziekteverwekkers, zoals schimmelsporen.

Als in de binnenruimte echter schimmelgroei ontstaat met extra sporenvorming, kunnen er diverse gezondheidsproblemen optreden. Het is daarom van belang om schimmelaantasting in woonruimtes zo snel mogelijk aan te pakken en ervoor te zorgen dat de schimmel niet terug kan keren.

Waar komt schimmel vandaan?

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken van een schimmelaantasting binnenshuis, maar de belangrijkste oorzaak is en blijft een te hoge luchtvochtigheid. Dat kan bouwkundige oorzaken hebben zoals insijpelend regenwater, bijvoorbeeld door een lekkend dak, scheuren in het metselwerk, ongeschikte gevelbepleistering of defecte dakgoten en regenpijpen. Bovendien bevordert ook een hoog vochtpeil in nieuwbouw of condensatie door koudebruggen de schimmelgroei. Ook leidingbreuken en schade veroorzaakt door leidingwater kunnen leiden tot een hoog vochtgehalte in de ondergrond.

Niet alleen onvoldoende isolatie of bouw- of leidingschade kunnen de oorzaak zijn, ook handelingen van de gebruiker spelen een grote rol.

Preventie: Correct ventileren en verwarmen

Kritische, schimmelgevoelige plaatsen

Dit zijn bijvoorbeeld hoeken, wandoppervlakken achter kasten of gordijnen en niet-geïsoleerde buitenmuren. Ook hoeken aan een buitenmuur, overgangen van buitenmuur naar plafond en raamlateien gelden als zogenaamde thermische bruggen.

Waarom goed ventileren zo belangrijk is

Terwijl slecht sluitende vensters vroeger voor een continue ventilatie zorgden, garanderen de moderne, volledig afgesloten vensters van vandaag dat er geen dure warmte – en dus ook geen vocht – naar buiten kan ontsnappen. Ook het vensterglas heeft een hele evolutie doorgemaakt. Vroeger was er enkel glas waardoor er koude vlakken ontstonden waarop zich condensatiewater vormde. Dat moest toen vervolgens via een gootje en een klein buisje naar buiten worden afgevoerd. Bij vorst veranderde dit condensatiewater in ijsbloemen die ook het vochtgehalte in de lucht deden dalen. Het dubbel of soms zelfs driedubbel isolerend glas dat vandaag wordt gebruikt, heeft niet langer de functie van "condensaatverwijderaar". Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is om regelmatig te ventileren omdat alleen zo het aanwezige vocht kan worden afgevoerd.

Correct ventileren

Meerdere keren per dag een korte, stevige ventilatie. Daarbij worden vensters en deuren afhankelijk van de buitentemperatuur 2 tot 15 minuten geopend – het liefst zodat er tocht ontstaat. Als vuistregel geldt: Bij vorst 2-3 minuten, bij 0-5 °C ca. 5 minuten, bij 5-10 °C gedurende 5-10 minuten en bij 10-15 °C gedurende ca. 15 minuten ventileren. Om hygiënische redenen is een halve tot volledige luchtverversing per uur nodig. Vensters permanent op de kiepstand zetten, haalt niets uit. Hierdoor ontsnapt permanent warme lucht naar buiten die neerslaat op de buitenmuur. Voor badkamers en keukens geldt: na het douchen of koken de vensters kortstondig helemaal openen om vochtigheid af te voeren of gebruik in de keuken de afzuigkap. Trouwens, correct ventileren hoort bij een energie-efficiënte filosofie. Het voorkomt vochtdoorslag van de buitenmuren naar binnen toe. Vochtige wanden zijn namelijk absoluut te vermijden omdat ze de warmte drie keer zo snel naar buiten afvoeren.

Correct verwarmen

Om schimmelvorming te voorkomen of om de voedingsbodem van een bestaande schimmel weg te nemen, moeten de oppervlakken die gevaar lopen zo snel mogelijk worden gedroogd en moet de oorzaak van het vochtprobleem worden weggenomen. 

Actieve schimmelpreventie

Het Brillux KlimAir-systeem

Het KlimAir-systeem gaat de vorming van schimmelsporen tegen door twee functies te combineren: Uitstekend sorptievermogen en hoge alkaliteit.

Het sorptievermogen betekent dat het systeem in staat is om vocht uit de omgevingslucht op te slaan in de vorm van condens en bij drogere omstandigheden opnieuw af te geven aan de omgeving. Hiermee worden extreme schommelingen van de luchtvochtigheid gedeeltelijk gecompenseerd of gebufferd. In combinatie met de hoge alkaliteit van het totaalsysteem wordt de voedingsbodem van schimmels weggenomen.

De dunne, minerale KlimAir-panelen van geëxpandeerd glasgranulaat zijn dampdoorlatend en zeer drukstabiel. Dankzij het bijbehorende KlimAir-systeem is een snelle verwerking en efficiënte installatie mogelijk. 

Stap 1: Wandoppervlak controleren op vlakheid.

Stap 2: KlimAir Tussenstrook 1867 rondom aanbrengen. Dit is nodig omdat de KlimAir-panelen onderhevig zijn aan kleine hygrische lengteveranderingen. Met de tussenstrook worden "krakende geluiden" doeltreffend vermeden.

Stap 3: KlimAir Lijmmortel 1868 aanbrengen, dit heeft een smeuïge structuur en blijft plakken aan de spaan. In de eerste paar minuten na het aanbrengen wordt de lijmmortel nog een beetje viskeuzer.

Stap 4: De KlimAir Lijmmortel 1868 horizontaal met een getande spaan van 8 x 8 x 8 aanbrengen op de wand.

Stap 5: De achterkant van het KlimAir Paneel 1866 met een dunne laag lijmmortel bestrijken. Optioneel kan de lijmmortel, afhankelijk van de ruwheid van de ondergrond, ook met de getande spaan met tanding 8 x 8 x 8 op de achterkant van de platen worden aangebracht.

Leg het KlimAir Paneel 1866 in het lijmbed. De panelen moeten volledig met lijm zijn ingestreken. Vermijd niet-ingestreken plaatsen door stevig aan te drukken of aan te kloppen (bijv. met een strijkbord).

Stap 6: De panelen moeten met stootvoegen worden aangebracht. De randen van elk paneel moeten worden ingestreken met een dunne laag lijmmortel voordat de volgende plaat wordt geplaatst.

Stap 7: De plaatvoegen kunnen meteen na de verlijming worden uitgepleisterd. Uitsteeksels kunnen na droging de volgende dag gemakkelijk worden afgekant of weggeschuurd.

Stap 8: Bij de verlijming moeten kruisvoegen absoluut worden vermeden. 

Stap 9: Aan aangrenzende wand- en plafondoppervlakken adviseren we het gebruik van de KlimAir Wig. De materiaalbasis (geëxpandeerd glasgranulaat) is identiek aan die van de panelen. 

Stap 10: Na een nacht drogen moet het volledige oppervlak met de KlimAir Lijmmortel worden ingestreken.

Stap 11: Na het schuren wordt het oppervlak tot slot behandeld met een systeemopbouw van silicaatafwerkingen of Klimasil 1908.

KlimAir in actie

KlimAir in actie

Schimmel duurzaam voorkomen: Alle badkamers in een studentenhuis in Wenen werden door schildersbedrijf KRONE succesvol voorzien van KlimAir.

..meer

 

Natuurlijke bescherming tegen schimmels

Ook de hoge alkaliteit van silicaatproducten biedt een natuurlijke bescherming tegen schimmels en algen. Omdat ze water opnemen, blijft de ondergrond zo goed als droog en ontbreekt het schimmels aan de levensnoodzakelijke vochtigheid om zich te ontwikkelen. Vanwege hun ecologische voordelen zijn silicaatproducten ook interessant voor moderne bouwprojecten en vormen ze een ideale aanvulling op het KlimAir-systeem.

Daarbij hoeft u niet in te boeten aan ontwerpvrijheid, want alle silicaatproducten van Brillux kunnen dankzij het kleurmengsysteem of de basis- en mengkleuren van Vitamix 9018 (zonder conserveringsmiddelen) naar wens worden aangekleurd. Alle silicaatproducten zijn emissiearm, oplosmiddel- en weekmakervrij. 

 

 

 

Desinfectiemiddel

 

Speciale dispersieverf

Wandafwerkingsproducten met actieve stoffen

Afwerkingsmaterialen met actieve stoffen helpen ook om een hoogwaardige plafond- en wandafwerking te realiseren met fungicide en bactericide werking op oppervlakken binnenshuis die het risico lopen op of aangetast zijn door schimmelvorming. Brillux raadt Schimmelbescherming 930 aan, dat gecontroleerd en goedgekeurd werd voor gebruik in woonruimtes. Voor een duurzaam resultaat is het echter belangrijk om nog voor het schilderen de oorzaak van de schimmelvorming te vinden en aan te pakken.

 

 

 

Seminars en cursussen

De Brillux Academie biedt cursussen over het thema schimmelpreventie en -behandeling. Hier leert u alles over dit belangrijke thema zodat u nog beter advies kunt geven aan uw klanten.

Vakseminar: Expert schimmelsanering, incl. test en certificering van de TÜV Rheinland Akademie.

MiniWorkshop: Schimmel herkennen, behandelen en voorgoed voorkomen

Gevelbescherming

Gevelverven dienen niet alleen voor de vormgeving – ze moeten in de eerste plaats het gebouw beschermen.

..meer

Muurverf voor binnen

De binnendispersies van Brillux scoren in iedere situatie, ook bij een veelvoud aan kleuren.

..meer