Terug naar boven

Aandacht voor senioren: vormgeving voor een groeiende leeftijdscategorie Kleur beleven op hoge leeftijd

Oudere mensen zien anders dan jongere. Oudere mensen stellen ook andere eisen aan een omgeving om zich veilig, vertrouwd en geborgen te voelen. Ze zijn aangewezen op kleur- en vormgevingsconcepten die rekening houden met hun bijzondere fysiologische en psychologische behoeften – vooral in verzorgingstehuizen.

De vraag is groot: 68% van de bejaardentehuizen in Duitsland (ca. 7.500) moeten tegen 2018 worden gerenoveerd en bijna 1.500 nieuwe tehuizen moeten worden gebouwd. In het licht van de demografische ontwikkelingen is dat nog maar het begin.

Het kleurconcept is immens belangrijk voor de inrichting. Wie hiervoor als ontwerper of planner verantwoordelijk is, moet met drie zaken rekening houden: de fijngevoeligheid van de mensen, de kennis over de visuele waarneming en het afstand nemen van achterhaalde kleurclichés. Kleur brengen in verzorgingstehuizen is een nieuw, veelzijdig en spannend domein. U vindt voor deze taak in Brillux trouwens een uitstekende partner – vanaf het eerste idee tot de uitvoering.

Kleurstudio’s, technisch advies, logistiek: Brillux biedt een totale dienstverlening.

Het eisenprofiel voor kleurvormgeving in de verzorgingssector is niet mis. De afwerkingslagen moeten voldoen aan gezondheidsvoorschriften en aan allerlei hygiënische en bouwtechnische eisen. Het kleurconcept moet rekening houden met esthetisch en functionele parameters. Tot slot moeten de bouw- en afwerkingsperiodes zo goed mogelijk op elkaar aansluiten en zo kort mogelijk worden gehouden. Brillux heeft oog voor het totale plaatje en ondersteunt opdrachtgevers, planners en vakmannen tijdens elke projectfase.

Met op elkaar afgestemde kleurconcepten voor verzorgingstehuizen uit een van de negen kleurstudio’s. Met technische adviseurs die ter plaatse de optimale oplossing voor elke toepassing vinden. Met leveringen direct op de bouwplaats vanuit een van de meer dan 170 Brillux vestigingen. En uiteraard met producten waarvan de professionele kwaliteit merkbaar is tijdens het verwerken en het dagelijks gebruik.

Kleur beleven op hoge leeftijd: Laat u inspireren en doe ideeën op voor een onnavolgbare vormgeving bij u thuis of in uw project!

Simulatie visuele beperking

Zien: hoe verandert onze waarneming wanneer we ouder worden?

Met ouder worden gaat het gezichtsvermogen door ouderdomsverschijnselen achteruit. 83 procent van de blinden en slechtzienden is ouder dan 55 jaar. Door de vergrijzende bevolking zullen er tegen 2030 minstens een derde meer blinden en slechtzienden zijn.

  • <p>Aanblik van zithoek zonder wijziging in gezichtsvermogen</p>

    Aanblik van zithoek zonder wijziging in gezichtsvermogen

Simulatie van visuele beperking met de “digitale ouderdomssimulatiebril”:

Gevoeligheid voor verblinding

De gevoeligheid voor verblinding wordt doorgaans veroorzaakt door afzettingen op het hoornvlies en vertroebeling van de lens en het glasachtig lichaam van het oog. Het effect is vergelijkbaar met een vuil raam of een vuile voorruit. Door afzettingen in de lens wordt het licht verstrooid. In het donker verschijnen vaak kringen rond lichtbronnen. De lichtintensiteit vergt te veel aanpassing van het oog.

Gijze staar

Bij deze ouderdomskwaal raakt de ooglens vertroebeld – het gevolg is dat de patiënt de wereld steeds meer waarneemt door een “sluier”. Het wordt almaar moeilijker om een onderscheid te maken tussen kleuren en de wereld wordt helemaal grijs. De pupillen van de patiënt krijgen in veel gevallen een troebele, grijze kleur, vandaar de benaming “grijze staar”.

Vergeling van de lens

Deze aandoening wordt veroorzaakt door eiwitafzettingen op de lens die door inwerking van het licht veranderen in gekleurde stofwisselingsproducten die niet meer afgebroken kunnen worden. De lens krijgt hierdoor een vertroebelde gele kleur waardoor licht met korte golven, bv. paarse en blauwe tinten, nauwelijks wordt doorgelaten. Naarmate de aandoening verslechtert, worden ook groene tinten slechter waargenomen. Rode en gele tinten worden daarentegen ongehinderd doorgelaten en kunnen doorgaans goed worden waargenomen.

Maculadegeneratie

Een van de vaakst voorkomende visuele beperkingen bij oudere mensen is de leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) die in twee vormen kan voorkomen: droge en natte maculadegeneratie. Bij deze ziekte worden de zenuwcellen rond het gebied dat instaat voor scherpte (de macula) vernietigd. Bij de vaker voorkomende droge LMD neemt de gezichtsscherpte langzaam maar zeker af. Beelden in het midden van het gezichtsveld verdwijnen en het wordt moeilijker om kleuren te onderscheiden en teksten te lezen. De contouren van een klok zijn bijvoorbeeld duidelijk, maar het cijferblad kan niet meer worden afgelezen, of gezichtscontouren worden nog herkend, maar niet de gelaatstrekken zelf.

Groene staar

Het begrip “groene staar” (glaucoom) behelst verschillende oogaandoeningen die gepaard gaan met een verhoging van de oogdruk. Die ligt bij volwassenen doorgaans rond de 15-20 mm/Hg. Als de druk sterk oploopt, kan er onherstelbare schade optreden aan de oogzenuw. Het gevolg is dat stukjes van het gezichtsveld wegvallen (scotomen), m.a.w. in bepaalde gebieden gaat het gezichtsvermogen achteruit. Dit sluipende, pijnloze proces blijft vaak onopgemerkt als het niet in een vroeg stadium wordt herkend (behalve bij een pijnlijke glaucoomaanval in het geval van nauwe-kamerhoekglaucoom) en kan, indien onbehandeld, tot volledige blindheid leiden.

Diabetische retinopathie

Door het toenemende aantal gevallen van de welvaartsziekte diabetes mellitus komt ook beschadiging van de ogen door diabetische retinopathie vaker voor. Bij continu verhoogde bloeddrukwaarden hopen zich vet- en eiwitstoffen op in de wanden van gevoelige bloedvaten in de ogen. De wanden worden daardoor broos en kunnen barsten. De patiënt merkt dit door blinde vlekken in het gezichtsveld. Het leidt geleidelijk aan tot verlies van het scherptezicht, beschadiging van het netvlies en bloedingen in het netvlies als gevolg van de vasculaire schade en verstoppingen. Vaak merkt de patiënt lange tijd niets van de veranderingen: pas in een vergevorderd stadium worden de symptomen merkbaar wanneer het netvlies loskomt, vloeistof zich ophoopt in het midden van het retina (macula-oedeem) of een bloeding ontstaat in het glasachtig lichaam. De patiënt begint wazig of vertekend te zien en heeft blinde vlekken. Wanneer deze aandoening niet wordt behandeld, leidt ze op lange termijn tot blindheid.

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa is een verzamelnaam voor een groep erfelijke aandoeningen van het netvlies. De eerste tekenen zijn op jonge leeftijd vooral nachtblindheid, verlies van gezichtsvermogen al tijdens de schemering, moeilijkheden om zich aan te passen van licht naar donker en omgekeerd en gevoeligheid voor fel licht. In een vergevorderd stadium wordt het gezichtsveld, dat bij een gezond oog ongeveer 120-180 graden bedraagt, vaak beperkt tot slechts enkele graden, alsof de patiënt door een buis of een tunnel kijkt. Dit maakt het praktisch onmogelijk om zich visueel te oriënteren.

Brillux dienstverlening

  • <p>3D-rendering uit de Brillux kleurstudio’s</p>

    3D-rendering uit de Brillux kleurstudio’s

Kleurstudio’s

Oude mensen zien het liefst matte, zachte kleuren? En kinderen zijn alleen maar dol op de drie basiskleuren rood, geel en blauw? In de negen Brillux kleurstudio’s weten ze beter – daar gebruiken ze de meest recente kennis over kleur en fysiologie, kleur en architectuur en kleur en de betekenis ervan in ontwerpen.

Precies in de gezondheids- en verzorgingssector hebben de Brillux kleurdesigners heel wat projectervaring op het vlak van vormgeving voor senioren, zowel binnen- als buitenshuis. Profiteer van de kennis en de praktijkervaring die Brillux samen met hogescholen, uit eigen diepgaande studies en door talrijke gerealiseerde kleurconcepten heeft opgedaan.

Hier kunt u een beroep doen op heel wat deskundigheid. Vakkundig advies, inclusief een analyse van de situatie ter plaatse. Een professionele presentatieservice met 3D-visualisaties en renderings. En dat alles in een pakket of als afzonderlijke dienstverlening.

Technische adviseurs

Een kleurvormgeving met uitstraling en karakter is goed – nog beter is het wanneer ze vanaf het begin aan alle functionele eisen voldoet. Welke afwerking is de juiste voor de aanwezige ondergrond? Welke oplossing is ook bestand tegen intensief gebruik zonder te slijten? Wat is er nodig voor een optimaal resultaat op het vlak van bouwfysica en hygiëne?

Deze en nog vele andere vragen worden het best ter plaatse besproken met een van onze technische adviseurs. Hij staat altijd paraat wanneer u hem nodig hebt. Voor een analyse van de bestaande situatie. Voor speciale oplossingen en details. Voor advies over Brillux producten en het verdere verloop. En dat alles van de planning tot de afwerking.

Projectservice

Bouwen en renoveren zonder problemen houdt ook in dat op zeer veel plaatsen snel en nauwkeurig de juiste beslissingen moeten worden genomen en alle puzzelstukjes op de juiste plek moeten vallen. Laat uw bouwplannen vlot verlopen dankzij de diensten van de Brillux Projectservice met een ongeëvenaard aanbod in de sector.

U krijgt van ons alle gegevens en informatie – prestatie- en productbeschrijvingen, technische informatie – en we ondersteunen u graag tijdens de aanbesteding. Wij zijn op elk moment in het kader van onze bouwplaatsbegeleiding bereikbaar voor technische vragen of vragen over de vormgeving. Met onze efficiënte logistiek zorgen we ook voor een betrouwbare bevoorrading van uw bouwplaats – ook op korte termijn of just-in-time. We staan met onze eigen vrachtwagenvloot vanuit onze 180 Brillux vestigingen klaar om de weg op te gaan en garanderen u een maximale betrouwbaarheid.

Professionele productkwaliteit

Verf en pleister van Brillux

De juiste kleuren hebben een positief effect op mensen – dat is precies wat we met onze verf- en pleisterkwaliteit garanderen. In het productassortiment van Brillux vindt u altijd de afwerking die perfect is afgestemd op de specifieke eisen van verzorgingstehuizen.

Voor een betrouwbare bescherming van de gezondheid en een duurzame milieuvriendelijkheid biedt Brillux een groot assortiment producten zonder oplosmiddelen en weekmakers. Inclusief geschikt afwerkingsmateriaal zonder conserveringsmiddelen voor allergiepatiënten – van behangplaksel over wandbekleding tot binnenverf. Vooral bij intensief gebruikte ruimtes is de slijtvastheid en het reinigingsvermogen van de oppervlakken een beslissend criterium om lange tijd van onberispelijke wanden te kunnen genieten. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van verschillende verfsoorten.

Nergens worden hogere eisen aan de hygiëne gesteld dan in gezondheids- en verzorgingscentra. Daarom zijn veel van de speciale Brillux producten bestand tegen ontsmettingsmiddelen en eenvoudig te reinigen. Maar er zijn nog meer functionele voordelen: onze producten kunnen op een rendabele manier worden verwerkt en bieden een bijna grenzeloze vormgevingsvrijheid wat betreft glansgraad en kleur.

Gegarandeerde kwaliteit: Brillux afwerklagen worden regelmatig door toonaangevende certificeringsinstanties gecontroleerd. Veel van onze producten voldoen dan ook aan de strenge criteria van de TÜV.

 

Interieurdesign met Brillux

Als u op zoek bent naar structuren en subtiele patronen voor wanden en plafonds, hebben we voor verzorgingscentra met Brillux CreaGlas Weefsel de ideale oplossing. Ons CreaGlas Weefsel kan probleemloos op bijna elke ondergrond worden aangebracht. Het kan bovendien op allerlei kleurrijke manieren worden afgewerkt of met een creatieve techniek op een unieke manier worden veredeld.

Brillux CreaGlas Weefsel zorgt voor zekerheid. Deze wandbekleding werd volgens DIN 4102 gecontroleerd en ingedeeld in de categorie moeilijk ontvlambaar B1 resp. niet brandbaar A2. Het materiaal is bovendien waterdampdoorlatend en zorgt op die manier – in combinatie met de juiste lijm en afwerkingslaag – voor een gezond woonklimaat. Bovendien bestaat ons glasweefsel uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen en is het vrij van PVC, weekmakers of andere twijfelachtige bestanddelen.

CreaGlas Weefsel kan tegen een stootje. Dankzij zijn impactbestendige en slijtvaste eigenschappen gaat het lang mee en blijft het er goed uitzien – ook in veel belopen ruimtes.

Geschikte voor erg gevoelige omgevingen: CreaGlas Weefsel vormt in combinatie met een geschikte afwerking zoals Sensocryl ELF een zuiver, gesloten oppervlak. Ook micro-organismen kunnen worden verwijderd. Daarom is het CreaGlas weefselsysteem zelfs een oplossing voor operatiekamers en laboratoria.

Met CreaGlas 2K-PU-Finish 3471 zijn de oppervlakken zelfs decontamineerbaar. Wanden in ruimtes waarin radioactieve stoffen vrijkomen, kunnen volledig ontdaan worden van de zogenaamde radionucliden die zich op het oppervlak en soms zelfs op geringe diepte in het oppervlak bevinden.

 

Brillux lakken en beitsen

Onberispelijke deurafwerkingen, glanzende en kleurrijke houten elementen, spiegelgladde oppervlakken voor metalen onderdelen – lange tijd konden alleen oplosmiddelhoudende afwerkingslagen een dergelijk lakresultaat garanderen. Vandaag de dag biedt Brillux lakken en beitsen die altijd een perfect oppervlaktebeeld combineren met de beste gezondheidsbescherming.

De watergedragen lakken en beitsen creëren dankzij een innovatieve bindmiddelformule altijd een premiumkwaliteit – zonder geuroverlast tijdens de verwerking en zonder onnodige belasting van het woonklimaat.

VOC-conform en beter dan de norm: de Europese VOC-richtlijn bepaalt dat de uitstoot van vluchtige, organische oplosmiddelen (Volatile Organic Compounds = VOC) over heel Europa moet dalen om mens en milieu te beschermen. Duurzaamheid is ook een van onze doelstellingen.

Brillux investeert al jaren onafgebroken in de ontwikkeling van innovatieve en milieuvriendelijke producten. Onze watergedragen lakken voldoen uiteraard aan de huidige VOC-voorschriften, maar onderscheiden zich ook door zeer overtuigende en duurzame afwerkingsresultaten.

 

Kleurontwerpsysteem Scala

Scala is het kleurontwerpsysteem van Brillux voor binnenruimtes en gevels.

..meer

Kleurzoeker

U weet de naam van de kleur, wij hebben de juiste tint. Zo wordt de zoektocht kinderspel.

..meer