Terug naar boven

Kleurontwerpsysteem Scala Beleef kleur!

Scala is het kleurontwerpsysteem van Brillux voor binnenruimtes en gevels. Alle 1.514 Scala kleuren worden zorgvuldig uitgekozen vanuit een praktijkgerichte filosofie. De keuze voor een kleur is gebaseerd op de normen van de kleurmetriek, maar aangepast aan de waarneming. Hierdoor ontwikkelt de kleurenruimte zich zeer gelijkmatig door alle spectrale gebieden. Daardoor is de vormgeving met Brillux Scala bijzonder gemakkelijk en betrouwbaar.

Opbouw en codering

Kleurmetriek en waarneming

Het kleurontwerpsysteem is gebaseerd op de Scala kleurencirkel met 32 zuivere kleuren die het gehele kleurenspectrum omvatten. Elk van deze kleuren vormt de basis voor een kleurfamilie.

De afzonderlijke kleuren zijn volgens de basiseigenschappen kleur, verzadiging en helderheid geordend. Hierdoor komt de weergave van de Scala kleuren overeen met de normen van de kleurmetriek. Om echter een zo groot mogelijk praktisch nut te bereiken, paste Scala dit strikt meettechnische systeem aan met aspecten die relevant zijn voor de waarneming.

Scala naamcode

De kleurcode van elke Scala kleur is opgebouwd uit de drie parameters kleur, verzadiging en helderheid. Elke afzonderlijke kleur wordt duidelijk beschreven door de Scala naamcode in een zescijferige reeks. Deze cijfercode is opgezet als open systeem, zodat actualiseringen en uitbreidingen mogelijk zijn. De eerste twee cijfers geven de kleurfamilie aan. De 32 kleurfamilies zijn met de cijfers 03 tot en met 96 gecodeerd in stappen van drie. De volgende twee cijfers geven informatie over de verzadiging van de kleur. De laatste twee cijfers geven de helderheid ervan aan.

Scala hulpmiddelen

Van de kleurwaaierbox tot de stalenservice

Complexe vormgevingsopgaven of overzichtelijke projecten – de Scala hulpmiddelen leveren voor elke toepassing de juiste tools.

Scala kleurwaaierbox: compact overzicht om de perfecte kleur te vinden

De praktische kleurwaaierbox bevat alle 1.514 Scala kleuren inclusief Metallics in twee kleurwaaiers. Om een complete kleurenreeks van een verzadigingsfase van licht naar donker te bekijken: leg de staalpagina van de waaier voor lichte kleuren naast de overeenkomstige staalpagina van dezelfde kleurfamilie voor donkere kleuren (allebei code 09.09) en maak uw keuze.

Scala kleurstalenbox: overzichtelijk gerangschikt

De kleurstalenbox biedt plaats aan maximaal 400 kleurbladen in het formaat DIN lang. De box bevat gekleurde registerbladen voor alle Scala kleurfamilies en transparante staalfolies met fotorealistische binnenruimtes en gevels. De kleurstalenbox bestaat in de uitvoeringen “Basis”, “Ruimte en detail” en “Gevel en detail”.

Scala kleurenkaarten

Geselecteerde kleuren: de ervaring leert ons dat bepaalde kleuren bijzonder vaak worden gekozen. Daarom leggen de Scala kleurenkaarten de nadruk op de essentiële kleurkeuzes. Voor uiteenlopende toepassingen.

Beitsen: Een compact overzicht van de beitskleuren voor houtafwerking binnen- en buitenshuis.

Scala-kleurwaaiers: uitgebreid en praktijkgericht

De kleurwaaiers bevatten een uitgebreide, praktijkgerichte selectie aan kleuren en zijn in het bijzonder geschikt voor advies aan de klant en voor gebruik tijdens projecten.

Kleuren voor muurverf buiten

 • Een verzameling van 384 Scala kleuren speciaal voor de vormgeving van gevels
 • Kleuren leverbaar als siliconen- en silicaatverf maar ook in organische afwerkingen
 • Kleuren weergegeven op een gezande ondergrond
 • Alle kleuren in de kleurwaaier bereiken in de kwaliteiten Evocryl 200, Siliconen-Gevelverf 918, Extrasil 1911 en Ultrasil HP 1901 de hoogste kleurbestendigheid A1

Kleuren voor muurverf binnen

 • Een verzameling van 382 Scala kleuren speciaal voor de vormgeving binnenshuis
 • Collectie met gekleurde trends en klassieke kleurenwerelden
 • Kleuren weergegeven op een gezande ondergrond

Silicaat en siliconen kleuren

 • Uittreksel van 268 Scala kleuren bijzonder voor de vormgeving met anorganisch gekleurde producten
 • Onderverdeeld in drie rubrieken: Classics, Urban & Nature, evenals Inspiration
 • Kleuren zijn op een gezande ondergrond weergegeven

Lakken

 • Een selectie van 189 zijdeglanzende Scala lakkleuren
 • Focus op krachtige kleurnuances
 • Decoratieve metallics en handige basiskleuren

 

Beitsen en dekkende beitsen

 • De speciale selectie Scala beitskleuren voor houtafwerkingen binnen en buiten werd aangevuld met kleuren voor dekkende houtafwerkingen buiten

Vloerafwerking

 • 48 geselecteerde Scala kleuren voor indrukwekkende, kleurrijke vloerafwerkingen
 • 12 folies waarmee verschillende decochipseffecten op de gewenste gekleurde grondlaag kunnen worden gesimuleerd

Scala-Stalenservice: Optimale kleurgetrouwheid

Voor een optimale beoordeling van een kleur of voor het maken van modellen en ontwerpen is het vaak nuttig om grote kleurstalen bij de hand te hebben. Daarom kunt u bij Brillux elk van de 1.514 Scala kleuren verkrijgen als kleurblad in het formaat DIN A4 of DIN lang, afgewerkt over de volledige oppervlakte.

Scala-Kleurbibliotheken: Voor alle gangbare vormgevingsprogramma's

Om Adobe Photoshop, Autodesk AutoCAD en andere programma’s snel toegang te verlenen tot het volledige Scala kleurspectrum, worden alle Scala kleuren als programmaspecifieke bestanden met RGB- of CMYK-kleurwaarden ter beschikking gesteld.

Scala digitaal: flexibele softwareoplossing

Tijdens het plannen en ontwerpen helpt ook Scala digitaal u om de juiste kleur te vinden. De software bevat talloze functies, zoals het vaststellen van kleurwaarden of het zoeken naar de dichtstbij liggende kleuren in de kleurenruimtes Scala, RAL Classic, RAL Design en NCS. Download hier het programma voor Windows of Mac!

Scala kleurwerelden

De acht kleurwerelden

De collectie van de Scala kleurwerelden bevat 800 Scala-kleuren in acht stemmige kleurwerelden die u dankzij hun ruimtelijke en sfeervolle motieven zullen inspireren tijdens de kleurvormgeving.

Wat is er nu zo speciaal? De kleuren ontwikkelen zich op een schilderachtige manier, alsof ze gemengd werden op het palet van een kunstenaar. Hierdoor wordt een intuïtieve en dus snellere kleurkeuze mogelijk. In één oogopslag wordt onthuld welke tinten perfect bij elkaar passen en samen een harmonische kleursfeer geven.

De inspirerende tussenbladen met ruimte- en sfeermotieven absorberen het gevoel van elk kleurbereik en vormen een ideaal aanknopingspunt voor het gesprek met de klant.

Kleurwereld Balance

Voor een beeldschoon, gebalanceerd gevoel. Met 205 lichte tot middelzware kleuren die doen wegdromen en meteen laten zien waar ze voor staan. Van warme geel- en oranjevariaties over violet tot de koelere blauw- en groentinten.

Kleurwereld Dynamik

Deze kleurwereld creëert een intensieve kleurbeleving in de kamer. Met 205 intensieve kleuren uit het volledige kleurenspectrum. Perfect combineerbaar met alle andere kleurwerelden.

Kleurwereld Eleganz

Baden in een verfijnde smaak. Door het grijsaandeel komen deze 205 lichte tot middelzware kleuren erg elegant en verfijnd tot hun recht.

Kleurwereld Nuance

Voor een erg verfijnde kleurbeleving. Twintig subtiel gekleurde witnuances: in het volledige bereik tussen heldere pastel en wit. Soms warm, soms koel – maar altijd bekoorlijk en licht, nooit steriel.

Kleurwereld Klassik

Een feest voor de zintuigen. Veertig zeer donkere, gedegen kleuren met een hoog zwartaandeel en toch nog een duidelijke kleur. Perfect afgestemd op heel wat woontrends.

Kleurwereld Tradition

Een nieuwe interpretatie van vertrouwde kleuren. 25 traditionele graniettinten voor een unieke sfeer. Ook ideaal als bescheiden combinatietinten voor de kleurwerelden “Balans”, “Dynamiek” en “Elegantie”.

Kleurwereld Terrain

Behaaglijkheid kan zo modern zijn. Met deze 50 aardtinten haalt u een aangenaam getemperd welzijn binnen in een interieur. Helemaal ontspannen, maar met een uitgesproken smaak.

Kleurwereld Holzlasuren

Een kleurrijk gevoel, ook voor hout. Met 50 bij elkaar passende beitskleuren. Daaronder liggen talrijke grijsnuances en echte houtkleuren.

Presentatiemogelijkheden: blikvanger en adviesinstrument in één

Of ze nu worden gepresenteerd tegen een indrukwekkend verlichte wand of in een aantrekkelijke, plaatsbesparende zuil, de kleuren van de acht sfeervolle Scala kleurwerelden komen in de decoratieve modules van acrylglas optimaal tot hun recht.

In een oogopslag worden de flair en veelzijdigheid van de afzonderlijke kleurwerelden onthuld. En wat meer is: dankzij deze hoogwaardige presentatie kunt u uw klanten op een deskundige en klantgerichte manier adviseren. Bovendien kunnen klanten de aparte kleurstroken meenemen.

Met de handige kleurwaaiers hebt u alle tinten van de Scala kleurwerelden direct en snel bij de hand. Enige uitzondering: de houtbeitskleuren.

Stijlkaarten: zin in kleur

De stijlkaarten maken kleuren levendig, tastbaar en begeerlijk. In een perfect samenspel met de Scala kleurwerelden of autonoom.

..meer

Referenties

Veelzijdigheid in vorm en functionaliteit: eengezinswoning of industriegebouw, historisch bouwwerk of moderne crèche.

..meer