Terug naar boven

St.-Vinzenz-Krankenhaus, Hanau

Een gezonde geest in een gezonde vormgeving.

Objectbeschrijving

Plaats Am Frankfurter Tor 25, 63450 Hanau

Opdrachtgever St.-Vinzenz-Krankenhaus GmbH Fulda

Architect woernerundpartner planungsgesellschaft mbH

Uitvoerend schildersbedrijf Heinrich Schmid GmbH & Co.KG Naumburg

  • Van de eerste tot de derde verdieping wordt met kleurnuances en pictogrammen van natuurmotieven een radicaal onderscheid gemaakt tussen elke etage (fotograaf: Dirk Hennings, Frankfurt am Main)

    Van de eerste tot de derde verdieping wordt met kleurnuances en pictogrammen van natuurmotieven een radicaal onderscheid gemaakt tussen elke etage (fotograaf: Dirk Hennings, Frankfurt am Main)

  • Aan de ingang schemert dankzij de moderne, warme sfeer de christelijk-humanistische inspiratie van de instelling door.

    Aan de ingang schemert dankzij de moderne, warme sfeer de christelijk-humanistische inspiratie van de instelling door.

  • In de “Draaikolkkamer” is een onderwaterbevalling mogelijk. Moeder en kind worden er warm onthaald.

    In de “Draaikolkkamer” is een onderwaterbevalling mogelijk. Moeder en kind worden er warm onthaald.

  • De liaankamer – de muurschilderingen creëren blikvangers die de aandacht afleiden, maar stralen toch rust uit.

    De liaankamer – de muurschilderingen creëren blikvangers die de aandacht afleiden, maar stralen toch rust uit.

  • Paardenbloemkamer – het nieuws over de stijlvolle en aangename vormgeving van de drie bevallingsruimtes heeft zich al goed verspreid onder de aanstaande moeders uit Hanau en omgeving.

    Paardenbloemkamer – het nieuws over de stijlvolle en aangename vormgeving van de drie bevallingsruimtes heeft zich al goed verspreid onder de aanstaande moeders uit Hanau en omgeving.

  • Ook in de operatiekamers wordt de vormgeving en symboliek uit de rest van de vleugel doorgetrokken.

    Ook in de operatiekamers wordt de vormgeving en symboliek uit de rest van de vleugel doorgetrokken.

  • Het pictogram met het vogeltje is overal op deze verdieping terug te vinden. Het staat symbool voor de afdeling verloskunde.

    Het pictogram met het vogeltje is overal op deze verdieping terug te vinden. Het staat symbool voor de afdeling verloskunde.

  • De opvallend rode accenten aan de ramen worden naar binnen doorgetrokken.

    De opvallend rode accenten aan de ramen worden naar binnen doorgetrokken.

Het St.-Vinzenz-Krankenhaus is een ziekenhuis voor eerstelijnszorg met 272 bedden. De afzonderlijke afdelingen waren oorspronkelijk over verschillende gebouwen verdeeld die voor het grootste deel na de Tweede Wereldoorlog weer werden opgebouwd.

De renovatie had echter te kampen met onoplosbare beperkingen tijdens de ontwerpfase: slecht gelegen patiënten- en verloskamers, een te lage keuken in de kelder en hellingen tussen de verschillende delen van het gebouw om niveauverschillen op te vangen.

Dankzij de nieuwe noordoostelijke vleugel kon een concept worden gerealiseerd dat even hard rekening hield met functionele en economische aspecten als met het innerlijke en het uiterlijke.

De leidraad voor de externe vormgeving van deze nieuwbouw was het invoegen van het moderne, rechthoekige en vier verdiepingen tellende gebouw, grenzend aan een centrale binnenplaats, in het historische ziekenhuiscomplex en de stedelijke omgeving.

Het ruimtelijke concept moest gericht zijn op korte afstanden en een krachtige sfeer. De ontwerpers zijn daar goed in geslaagd, zonder een steriele omgeving te creëren. Van de eerste tot de derde verdieping wordt met kleurnuances en pictogrammen van natuurmotieven een radicaal onderscheid gemaakt tussen elke etage. Een groene vloerbedekking, witte muren met groene accenten en het gebruik van houtmaterialen vormen de basis van het concept. Deze basistinten worden lichter van kleur naarmate men hoger in het gebouw staat.

Om de ruimtes in te richten, kozen de ontwerpers en opdrachtgevers voor aardse en natuurlijke tinten die pasten bij hun levensopvatting en werkethiek: “De kleuren binnenin moeten de kracht van de aarde, het groeien en het streven naar een hoger niveau weerspiegelen, maar ook het terugkeren naar de aarde verbeelden. Ze moeten symboliseren dat in een ziekenhuis het leven zowel begint als eindigt.” Tussen dat begin en einde biedt het ziekenhuis gezondheid en genezing voor lichaam en ziel.

Er werd gebruik gemaakt van afwerkingsproducten van Brillux die voldoen aan de hygiënische voorschriften in een ziekenhuis, maar toch heel wat creatieve vrijheid bieden. Met CreaGlas Glasvlies VG 1000 werd eerst een homogeen oppervlak gecreëerd. Muren en plafonds in functionele ruimtes kregen een eindafwerking met Latexverf ELF 992, een product dat bestand is tegen ontsmettingsmiddelen en gecontroleerd is op schadelijke stoffen. Met Sensocryl ELF 267, een erg slijtvaste afwerking op basis van acryl, slaagden de schilders erin om de ruimtes voor bezoekers en patiënten aangenamer te maken. Alle kleuren werden exact gemengd met behulp van het Brillux kleurmengsysteem.

Gebruikte producten