Terug naar boven

Wijnbedrijf Schneider, Ellerstadt

Een grijze blikvanger aan de horizon.

Objectbeschrijving

Plaats Am Hohen Weg 1, 67158 Ellerstadt

Opdrachtgever Markus Schneider, Ellerstadt

Architect Prof. Gräf Architekten GmbH, Kaiserslautern

Uitvoerend schildersbedrijf Thomas GmbH, Schopp/Landau

  • <p>Das Weingut ist ein Ausflugsziel für Wein-Liebhaber.</p>

    Das Weingut ist ein Ausflugsziel für Wein-Liebhaber.

  • <p>Die dunkelgrauen Fassaden des Anwesens wurde mit dem Wärmedämm-Verbundsystem Qju verkleidet.</p>

    Die dunkelgrauen Fassaden des Anwesens wurde mit dem Wärmedämm-Verbundsystem Qju verkleidet.

  • <p>Die schlichte Fassade unterstützt den modernen Charakter des Gebäudes.</p>

    Die schlichte Fassade unterstützt den modernen Charakter des Gebäudes.

  • <p>Klare, transparente und offene Form.</p>

    Klare, transparente und offene Form.

  • <p>Durch das Zurücksetzen des Sockels bekommen die Gebäude eine charakteristische Schattenfuge.</p>

    Durch das Zurücksetzen des Sockels bekommen die Gebäude eine charakteristische Schattenfuge.

  • <p>Das Weingut verfügt über einen Freisitz mit Großgrill an der Südseite.</p>

    Das Weingut verfügt über einen Freisitz mit Großgrill an der Südseite.

  • <p>Der neue Verkostungsraum bietet an einer 20 Meter langen Tafel bis zu 54 Gästen Platz.</p>

    Der neue Verkostungsraum bietet an einer 20 Meter langen Tafel bis zu 54 Gästen Platz.

  • <p>Das Weingut ist eine hochwertige Eventlocation.</p>

    Das Weingut ist eine hochwertige Eventlocation.

Twee donkergrijze, ongeveer 100 meter lange gebouwen flankeren een herenhuis met zadeldak, de residentie van de wijnfamilie Schneider. Achter de nevelige velden tekent zich in de verte de heuvelrug van de Haardt af. Die markeert het westelijke uiteinde van de Rheingraben en het begin van het Paltserwoud. De grijstinten aan de horizon inspireerden Prof. Gräf Architekten uit Kaiserslautern bij de keuze van een kleur voor het gebouw. Net als het bestaande gebouw uit 2006 moest de nieuwbouw harmonieus in de uitgestrekte wijngaarden van het heuvelachtige landschap passen en subtiel opgaan in zijn omgeving.

 

Het wijnbedrijf ontstond in twee bouwfasen. In 2006 bouwde Markus Schneider eerst het woonhuis en de noordelijke hal waarin de productie-installaties voor de wijn zijn ondergebracht. Ook werd een uiteinde van de hal ingericht als vinotheek om de wijn te proeven en te verkopen. In dezelfde lijn van de hal, werd een vrijstaand, gelijkvloers kantoor opgetrokken voor de administratie.

 

De schil van het administratief gebouw bestaat uit kalksteenwanden en beton, geïsoleerd met het gevelisolatiesysteem Qju van Brillux. In plaats van op een sokkel hebben de architecten de gevel boven de grond gebouwd: de schaduwvoeg creëert zo de indruk dat het gebouw zweeft. Ook dit geperfectioneerde detail werd met het eenvoudig te verwerken WDV-systeem bekleed.

 

Pronkstuk van de nieuwe, in juni 2015 afgewerkte uitbreiding is de meer dan 100 meter lange opslaghal aan de zuidkant van het complex: een volledig onderkelderde betonnen constructie. De architecten kozen niet alleen om esthetische redenen voor het massieve materiaal, maar ook omdat het uitstekende bouwfysische eigenschappen heeft om

wijn op te slaan. De benedenverdieping werd, net als bij de bouw van de kantoren, aan de buitenkant afgewerkt met het buitengevelisolatiesysteem Qju. In de kelder was geen isolatie nodig. Daar wordt de wijn vaak jarenlang bewaard in houten vaten. De betonnen wanden geven de in de zomer opgenomen warmte terug aan de bodem. In de winter gebeurt het omgekeerde – zo blijft de temperatuur constant.

Gebruikte producten