Terug naar boven

Balkonrenovatie en -afwatering Helemaal nieuw

Warmte- en UV-belasting, de inwerking van water, wisselende weersomstandigheden, enz. hebben op balkons meestal vrij spel en kunnen allerlei schade aanrichten. Wat is precies de oorzaak van schade? Welke mogelijkheden zijn er voor de renovatie? Hier wordt de vakkennis van een schilder gevraagd.

Experts weten het: een “nieuw laagje” is onvoldoende. Een puur cosmetische behandeling zonder voorafgaande analyse van de ondergrond brengt een groot risico op gevolgschade met zich mee. Alleen een duurzame uitvoering zal er op lange termijn voor zorgen dat het balkon in goede staat blijft.

Ook planners en eindafnemers zijn ondertussen overtuigd van de voordelen van een professionele vloerafwerking voor balkons. In vergelijking met andere bekledingsmaterialen zoals tegels, heeft een afwerking een geringe inbouwhoogte, geen voegen, een laag inbouwgewicht en biedt het een goede bescherming tegen het binnendringen van vocht.

Reparatie

Controle en beoordeling

Voor een uitgebreide beproeving en beoordeling van het balkon moeten er vooraf enkele punten door de vakman worden opgehelderd:

  • Vertoont de balkonplaat die gerenoveerd moet worden betonschade?
  • Volstaan eenvoudige saneringsmaatregelen of moet er een betonconstructeur worden ingeschakeld omdat de schade te groot is?
  • Is er sprake van vochtschade? Waardoor is die veroorzaakt?
  • Is er een oude afwerklaag aanwezig of liggen er tegels die verwijderd moeten worden?
  • Hoe zien de aansluitingen met de aangrenzende opgaande constructiedelen eruit? Doet zich hier lekkage voor?
  • Om wat voor ondergrond gaat het: beton, cement, gietasfalt?

Het renoveren van balkons omvat de meest uiteenlopende werkzaamheden: van de herprofilering van kraagplaten of borstweringen tot de afwerking van vloeren of het aansluiten van randen.

De oplossingen van het Brillux Floortec assortiment zijn – zoals veelvuldig is gebleken – erg praktisch.

Afwatering

Afwerkprofielen en gootsystemen

Regenwater dat op de balkonplaat terechtkomt, hoort daar niet te blijven, maar moet worden afgevoerd naar de afvoer of balkonrand. Een afschot van minimaal 1,5% is hiervoor een voorwaarde.

Voor het installeren van de afwatering zijn er systemen die bij uitstek geschikt zijn voor montage door een schilder. Een afwerkprofiel (BP) van poedergecoat aluminium wordt vastgeplugd op de balkonplaat. Na de egalisatie en vloerafwerking is alleen nog de druiprand van het profiel te zien – zowel optisch als technisch een strakke oplossing.

Optioneel kan het systeem worden uitgebreid met een goot (BR). Daarnaast zijn er geprefabriceerde hoek- en afloopelementen verkrijgbaar.

Gepleisterde minerale vloer

Bij de moderne projectbouw en ook in het wooninterieur zijn strakke vloeren erg in trek. 

..meer

Gekleurde vloerafwerking

Met de Brillux vloerafwerkingen koppelt u een zo groot mogelijke functionaliteit aan een individueel kleurdesign.

..meer