Terug naar boven

Wandbekledingen Kwaliteit met een mooi uiterlijk

Glad of gestructureerd, uni of met patroon, wit of gekleurd. Met de Brillux wandbekledingen worden persoonlijke concepten van een ruimte werkelijkheid.

Gladde wanden

Het komt aan op de ondergrond

De trend naar gladde en rechtlijnige wanden houdt aan. Nu eens puristisch in mat wit, dan weer uitgewerkt in stijlvolle kleuren. De trend naar creatieve vormgevingstechnieken is net zo actueel.

Maar hoe gladder de wand, des te beter moet de ondergrond zijn. Voor gladde afwerkingen en creatieve technieken voldoen Brillux vlies wandbekledingen aan alle eisen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee gangbare productcategorieën:

 • glasvlies met grondlaag
 • vlies van celstof- en textielvezels met polymere bindmiddelen
 

Glasvlies met grondlaag

Glasvlies met grondlaag is verkrijgbaar met een oppervlaktegewicht tussen ca. 130 g/m² en ca. 200 g/m². De zwaarste glasvliessoorten die van een grondlaag zijn voorzien, zoals CreaGlas Glasvlies VG 1001 Premium met een oppervlaktegewicht van 195 g/m², zijn bij uitstek geschikt als afwerkvlies. De grootste voordelen van de premium kwaliteit zijn de grote flexibiliteit en het vezelvrije, gladde oppervlak. Vaak volstaat al één laag matte, witte of licht getinte afwerking.

Onze glasvliessoorten VG K 3000 en VG K 3101 zijn dankzij de met water activeerbare lijmlaag op de rug erg makkelijk te verwerken. Het Glasvlies VG K 3101 zorgt voor een Premium-oppervlak, terwijl het Glasvlies VG K 3000 wordt gekenmerkt door kant-tegen-kantverlijming aan de naad.

Vlies van celstof- en textielvezels met polymere bindmiddelen

De gangbare vliessoorten met een oppervlaktegewicht van 130 – 170 g/m² zijn rationele afwerkvliezen zoals Rapidvlies 1525 met een oppervlaktegewicht van 160 g/m².

Vanwege hun grote flexibiliteit en scheurvastheid zijn deze vliessoorten ook geschikt voor verwerking met een behangapparaat. Xtravlies 1725 is een bijzonder stabiel, scheurvast en daardoor scheuroverbruggend vlies. Het werd vooraf gecoat voor een gelijkmatig zuigende werking en een resultaat zonder schaduwen, vooral bij matig glanzende afwerkingen.

Vlies stelt hoge eisen aan de ondergrond

Ook en vooral voor gipskartonplaten is vlies de juiste keuze als efficiënte voorbereiding voor verdere afwerking.

Als geschikte ondergrond voor vlies wandbekleding wordt het plamuren volgens klasse Q3 aangeraden – gebaseerd op de indeling voor het plamuren van gipskartonplaten van Q1 t/m Q4.

Een bekleding met vlies wordt zelfs beschouwd als gelijkwaardig aan een ondergrond in klasse Q4. Dankzij het gebruik van een vlies kan in de meest vallen het plamuren en egaliseren om klasse Q4 te bereiken achterwege worden gelaten.

Andere positieve aspecten: met vliesmaterialen wordt een gelijkmatig zuigend oppervlak tot stand gebracht en krijgt de ondergrond een gelijkmatige kleur. In de kleur wit met de glansgraad mat is gewoonlijk maar één laag verf meer nodig voor de afwerking.

Perfecte oppervlakken

Perfecte oppervlakken

Alles over Brillux pleisterproducten en informatie over de oppervlaktekwaliteit van klasse Q1 t/m Q4.

..meer

Glasvlies Magnetic

Aantrekkelijk glasvlies!

Hoe wordt een doodgewone muur in een handomdraai een presentatieoppervlak? Met CreaGlas Glasvlies VG 4101 Magnetic. Dit glasvlies heeft een speciale magnetische laag aan de achterzijde. Het vlies wordt na het behangen afgewerkt (b v. met 2K-PU-Finish 3471) zodat een presentatievlak ontstaat waarop plannen, collages of kunstwerken met magneten kunnen worden bevestigd.

Tien speciale conusmagneten zijn inbegrepen in de set bij elke rol CreaGlas Glasvlies 4101 Magnetic. Die blijven zeer goed kleven tegen het wandoppervlak. Met de magneten kunnen verschillende lagen papier op elkaar tegen de wand worden gefixeerd. Goed om te weten: GSM- of WLAN-signalen in kantoor- of conferentieruimtes worden niet beïnvloed door het Glasvlies Magnetic.

CreaGlas Glasvlies VG 4101 Magnetic heeft een glad vliesoppervlak. Zo kunnen aangrenzende wanden worden behangen met Glasvlies VG 1001 of VG K 3101 zonder het geheel te doorbreken. Het magnetische presentatievlak wordt op die manier onopvallend opgenomen in het concept van de hele ruimte.

CreaGlas Weefsel

Wandafwerking met glasheldere voordelen

Als geen andere wandbekleding overtuigt glasweefsel door zijn slijtvastheid en wat betreft het gezondheidsaspect staat het boven iedere verdenking. Brillux CreaGlas Weefsel heeft het Duitse Eco-Tex® vignet “Textiles Vertrauen Schadstoffgeprüfte Textilien nach Oeko-Tex® Standard 100” met de indeling in de hoogste productklasse I, “producten voor baby’s”.

In combinatie met een afwerklaag zorgt CreaGlas Weefsel voor een schoon, gesloten oppervlak dat ideaal te reinigen is en waarop micro-organismen geen kans krijgen. Afhankelijk van de afwerklaag is het oppervlak bestand tegen schuren en ontsmettingsmiddelen en is het zelfs decontamineerbaar.

Zowel in de projectbouw als voor particulier gebruik opent CreaGlas Weefsel de deur naar een immense vormgevingsvrijheid dankzij een waaier aan structuren en bijna eindeloze kleurmogelijkheden. 

Behangcollectie MyHome

Voor sfeervol mooie wanden

De beide behangcollecties MyHome "attraction" en MyHome "passion" zijn perfect afgestemd op de actuele decoratie-/markttrends. Ze helpen zowel klant als adviseur bij een efficiënte en persoonlijke interieurvormgeving.

MyHome attraction

Creëer met MyHome attraction een nieuwe sfeer in uw woonruimte en maak kennis met de verschillende impressies van onze vier woonwerelden: Natural, Classic, Trendy en Industrial. De 122 behangpatronen worden aangevuld met stijlvolle afbeeldingen die het behang aantrekkelijk maken.   Een ideale basis voor een gestructureerd adviesgesprek met de klant.

De vier woonwerelden worden elk aangevuld met acht wandafbeeldingen. De met digitale print gemaakte wandafbeeldingen op grootfortmaat kunnen oneindig in de breedte worden uitgebreid en vormen zo een blikvanger in groot formaat die zich aanpast aan uw droommuur.

Voel de kracht van de natuur bij u thuis. Met het behang uit de woonwereld "Natural" creëert u de ideale combinatie van wonen en natuur binnen uw eigen vier muren.

Traditionele elementen gecombineerd met nieuw interieur. De woonwereld "Classic" biedt een grote verscheidenheid aan klassieke behangsoorten voor uw individueel ruimteontwerp.

Nieuwe tijd - nieuwe trend. Met de creatieve behangmotieven uit onze "Trendy" woonwereld kunt u uw huis een modern karakter geven met de nieuwste trends.

Industriële revolutie binnen de eigen vier muren. De behangsoorten uit de woonwereld "Industrieel" brengen de typische industriële charme ook in uw woonruimte thuis.

MyHome passion

Stijlvol behang met moderne patronen in combinatie met uni-kleuren voor de woonruimte. Vind het juiste behangmotief in MyHome passion om uw woon- of objectruimte in te richten. Eigen grafische patronen, steenimitaties of bloemenstructuren bieden een zeer breed scala van toepassingen voor deze behangsoorten. Glanzende of metallic-toepassingen geven het iets bijzonders waardoor dit behang zich onderscheidt van de massa.

Met het behang van de series "passion XL" en "passion XXL" hebben wij bovendien wandbekleding in het assortiment met bijzonder robuuste oppervlakken, die ook in intensief gebruikte ruimten zoals bijv. in hotels of restaurants een blijvend goed figuur slaan. Blikvangers worden gerealiseerd door complementaire printmotieven van de series Crush-behang en passion XL.

Voel de kracht van de natuur bij u thuis. Met het behang uit de woonwereld "Natural" creëert u de ideale combinatie van wonen en natuur binnen uw eigen vier muren.

Traditionele elementen gecombineerd met nieuw interieur. De woonwereld "Classic" biedt een grote verscheidenheid aan klassieke behangsoorten voor uw individueel ruimteontwerp.

Nieuwe tijd - nieuwe trend. Met de creatieve behangmotieven uit onze "Trendy" woonwereld kunt u uw huis een modern karakter geven met de nieuwste trends.

Industriële revolutie binnen de eigen vier muren. De behangsoorten uit de woonwereld "Industrieel" brengen de typische industriële charme ook in uw woonruimte thuis.

Digitale Prints

Digitale prints

Individueel ontwerp gemakkelijk gemaakt! De Brillux behangcollectie MyHome biedt talrijke mogelijkheden met digitaal geprint behang in de vorm van voorgedefinieerde patronen en individueel bedrukbaar behang:

 • Doorlopende wallpapers van de vier themawerelden in MyHome attraction.
 • Crush-behang met effen patronen en optionele digitale printmotieven
 • Textiel look dat geschikt is voor objecten in effen kleuren en optioneel digitaal printmotief

Brillux behangconfigurator

Droomlandschappen, een mooi plaatje met vrienden of uw favoriete reisbestemming binnen uw eigen vier muren?

Een bergwereld in de trekkingwinkel, een zonsopgang in de ontbijtzaal van het pension of een rustgevend natuurmotief in de hectische wereld van de kantoortuin - digitaal printbehang zorgt ook in het zakenleven voor een bijzondere flair.

Met de behangconfigurator van Brillux kunt u een individueel wandontwerp volgens klantspecifieke wensen realiseren. Hiervoor staat in onze bibliotheek een groot aantal motieven ter beschikking. Uw gewenst motief zit er niet tussen? Geen probleem. Via de uploadfunctie heeft u de mogelijkheid om het gewenste beeldmateriaal te uploaden en als wandbekleding te laten produceren.

De configurator is zelfverklarend en daardoor bijzonder gebruiksvriendelijk. Zo kunt u uw klanten ideaal en individueel advies geven.

 1. Selecteer een motief of upload uw eigen motief
 2. Kies een van de drie vliesdragers
 3. Stel het beeldformaat in op het gewenste formaat
 4. Plaats de bindende bestelling

Door op de bestelknop te klikken begint de productie van het individuele behangpapier. Dit is de gemakkelijkste manier om uw eigen ontwerp te maken binnen slechts een paar dagen.

Om van de configurator gebruik te maken meldt u zich met uw “Mijn Brillux”- account aan. U heeft nog geen toegang? Dan registreer hier!

Relief

Moderne materialen en structuren voor efficiënt behangresultaat

Groot aantal verschillende structuren met individuele kleuren: Reliëf, de overschilderbare wand- en plafondbekleding op vliesdrager, maakt realiteit van ideeën voor ruimteconcepten.

De Reliëf-collectie is een aantrekkelijke mix van moderne structuren en populaire favorieten. Moderne grafieken, retrostijl en bloemenelementen zijn slim gecombineerd met all-over-dessins en textielpatronen. Met Reliëf pure biedt de collectie bovendien een bijzonder highlight: deze dessins zijn gebaseerd op de innovatieve kleischuim.

De voordelen voor verwerkers en klanten:

 1. Reliëf is zeer dimensiestabiel en gemakkelijk te verwerken. Het aanbrengen van de lijm op de wand zorgt voor een schone bouwplaats. Er is geen inweektijd nodig.
 2. Bij een latere renovatie kan Reliëf compleet droog van de wand worden getrokken.
 3. Reliëf pure biedt dankzij de innovatieve structuurschuim op kleibasis en de PVC-vrije vliesdrager de optimale oplossing voor bijzonder woongezonde interieurconcepten.

In combinatie met het juiste afwerkmateriaal, zoals Glemalux ELF 1000, Superlux ELF 3000 of Superlux ELF, voldoet Reliëf aan de eisen van DIN 4102 brandvertragend B1.

Alle Brillux Reliëf-wandbekledingen dragen het RAL-keurmerk en voldoen dus aan de strenge kwaliteitsvoorschriften van RAL, Deutsches Institut für Gütebestemmingungen und Kennzeichnung e.V. Behang met dit keurmerk wordt voortdurend gecontroleerd door onafhankelijke testinstituten op gezondheid en ecologische veiligheid.

Reliëf pure – op basis van klei

Een huidvriendelijke wandbekleding met innovatieve structuurschuim op basis van het natuurproduct klei. Het zeer lage gehalte organische bindmiddelen in combinatie met de PVC-vrije vliesdrager zijn de perfecte combinatie voor een bijzonder woongezonde wandbekleding.

 • de wandbekleding bestaat vooral uit klei voor de structuurvorming
 • PVC-vrij
 • vrij van weekmakers en kunstmatige witmakers
 • vrij van stoffen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid
 • waterdampdoorlatend en scheuroverbruggend in geval van fijne haarscheurtjes
 • brandvertragend B1 conform DIN 4102
 • bijzonder zware vliesdrager voor stabiele behangresultaten
 • twee rolformaten voor materiaalberekening na behoefte

 

Voor Reliëf pure adviseren wij als finish onze conserveringsmiddelvrije Silicaat-afwerkingen en de binnendispersies uit de Vita-collectie.

Reliëf XL – geweldig en groot

Grootschalige patronen van granulaat of een combinatie van granulaat en structuurschuim creëren indrukwekkende kleureffecten die de wand na de afwerking - vooral met metallic producten, zoals Creativ Lucento 83 - een indrukwekkende dieptekracht geven.

 • fijn en grof granulaat voor individuele structuren
 • vrij van stoffen die schadelijk zijn voor milieu en gezondheid
 • waterdampdoorlatend en scheuroverbruggend in geval van fijne haarscheurtjes
 • brandvertragend B1 conform DIN 4102
 • bijzonder zware vliesdrager voor stabiele behangresultaten
 • twee rolformaten voor materiaalberekening na behoefte

Reliëf S – smart en in topvorm

De veelzijdige patronen van structuurschuim kunnen individueel overschilderd worden, waardoor er veel mogelijkheden zijn voor de kleurgeving. De afgewerkte vliesdrager is zeer scheurvast, goed dekkend en perfect verwerkbaar.

 • stabiele structuurschuim voor de allround-toepassing in woningen en objecten
 • waterdampdoorlatend en scheuroverbruggend in geval van fijne haarscheurtjes
 • brandvertragend B1 conform DIN 4102
 • twee rolformaten voor materiaalberekening na behoefte

Raufaser vliesbehang

Combinatie van vliesdragertechnologie en Rauhfaser-structuur

De Raufaser vliesbehang is erg maatvast voor een perfecte naadvorming en een typische structuur dankzij de spanningsarme integratie van structuurkorrels. Het vlies heeft een hoge scheurvastheid en kan op een erg rationele manier worden verwerkt door lijm aan te brengen met een roller of een Airless-apparaat en wel in beide varianten:

 • Het moderne, kubieke graan: 21 fijn en 41 fijn-exclusief
 • Het klassieke, langwerpige graan: 31 middel en 51 grof.

Rauhfaser

De klassieker met TÜV-keurmerk “geschikt bij allergieën”

Het ademende Brillux Rauhfaser geeft uw wanden structuur en zorgt voor een gezond woonklimaat.

Dat wordt ook bevestigd door de TÜV Nord die de Brillux wandbekleding bij een vrijwillige materiaalkeuring als “geschikt bij allergieën” beoordeelde. Bij deze keuring is enerzijds onderzocht of de voor de productie gebruikte materialen geen fysiologische bezwaren met zich meebrengen en anderzijds of het product als geheel allergieën zou kunnen veroorzaken – en wel bij alle drie de varianten:

 • De trendy variant: 31, middel
 • De klassieke variant: 51, grof
 • De hoekige variant: 71, rustiek

Een actuele voorbeeldmap bevat echte stalen van het populaire Rauhfaser.

Wat betreft het TÜV-keurmerk “geschikt bij allergieën”: in combinatie met Profisil 1906 is een wandafwerking mogelijk die geschikt is voor mensen met een allergie.

Behangapparaten

Snel en eenvoudig tegen de muur

Het gebruik van een behangapparaat is niet alleen bij grote projecten de moeite waard. Vooral Rapidvlies 1525 is op grond van zijn breedte van 75 cm uitstekend geschikt voor verwerking met behangapparaten.

Hiermee kan een tijdwinst van minstens 40 minuten worden bereikt ten opzichte van de handmatige behangtechniek bij een werkoppervlakte van ca. 40 m². Deze tijd is voldoende voor de opbouw- en reinigingstijden van het behangapparaat. Hoe groter het te behangen vlak, des te groter is de tijdwinst. Afhankelijk van de projectomstandigheden en het aantal verwerkers kan het zogenaamde break-even-point ook al bij een kleiner verwerkingsvolume worden bereikt.

Behangapparaten bieden bovendien speciaal voor het verlijmen van vliesmaterialen een ander beslissend voordeel: de lijmhoeveelheid, die vooral bij de gladde vlieswandafwerkingen goed gedoseerd moet zijn, kan hiermee optimaal worden geregeld.

Creatieve technieken

Het creatief afwerken van wanden heeft een lange traditie. Brillux heeft een groot assortiment moderne en innovatieve producten.

..meer

Muurverf voor binnen

Ongeacht of prijs, kwaliteit, gezondheid of veelzijdigheid de belangrijkste factor is, met de binnendispersies van Brillux scoort u in iedere…

..meer