Terug naar boven

Vakkundige laagopbouw Daar komt het op aan

Vakmannen herkennen een goed product meteen wanneer ze ermee werken. Hun geoefende blik ziet meteen of het oppervlaktebeeld gelijkmatig uitvalt en of de afwerking bestand zal tegen mechanische belastingen.

Metalen ondergronden

Belastbaar, maar gevoelig voor corrosie

Metaal is een veelzijdig en sterk belastbaar werkmateriaal. Daarom wordt het in de bouwsector ook in de meest uiteenlopende vormen ingezet. Maar hoe uitstekend de statische eigenschappen van metalen onderdelen ook zijn, een duurzame bescherming tegen corrosie is nodig om de waarde en duurzaamheid van het materiaal te vrijwaren.

Ferrometaal (E-metaal) en non-ferrometaal (NE-metaal, b v. zink) vergen verschillende lagen afwerking. Allereerst moet worden nagegaan uit welk metaal het oppervlak bestaat.

 • Magneettest: Onbewerkt ijzer en staal zijn magnetisch, net als verzinkte E-metalen.
 • Zinkbloemen aan het oppervlak zijn een indicatie voor verzinkt metaal. Bij twijfel kunt u dit testen met een muntstuk: wanneer u daarmee over het metaal wrijft, blijven zwarte strepen achter op de zinkstoflaag.

 Denk er ook aan:

 • Controleer ruwe metalen op verwerkingsresten, verontreiniging of corrosie.
 • Ga na of de ondergrond vrij is van vetten, oliën, b v. door een irrigatieproef met water of door middel van absorberend papier.
 • Controleer de belastbaarheid van grondlagen en oude lagen met de krasproef en ruitjesproef, eventueel aangevuld met de plakbandtest.

E-metalen

E-metalen hebben corrosiebescherming nodig, anders oxideren ze binnen de kortste tijd en verliezen ze uiteindelijk hun stabiliteit. Een betrouwbare, duurzame en hoogwaardige corrosiebescherming begint met een zorgvuldige voorbehandeling van de ondergrond.

DIN EN ISO 12944 beschrijft criteria voor een zo ondoordringbaar mogelijke afwerking. Volgens deze norm is de vereiste minimale dikte van de droge laag afhankelijk van twee factoren: de corrosiviteitscategorie, m.a.w. de gewenste beschermingsduur, en het bindmiddel van de grondverflaag.

Producten zoals Multigrond 227 en MP-Dickschicht 229 hebben hun deugdelijkheid al bewezen als anti-corrosiesystemen voor ijzeren en stalen onderdelen buitenshuis.

NE-metalen

Zinklagen bieden een uitstekende bescherming tegen corrosie van ijzer en staal, maar worden vrij snel aangetast door agressieve luchtverontreiniging. Een vakkundige afwerking kan hier de oplossing bieden. Het belangrijkste criterium daarbij is een optimale hechting met het zinkoppervlak. Dat wordt vooral bepaald door het soort bindmiddel.

Ons advies: Multigrond 227. Dit product op basis van copolymeerhars garandeert een minimale verbrossing en biedt een optimale en langdurige bescherming.

Bij verzinkte ijzeren onderdelen met een oude afwerking zijn de hechteigenschappen van cruciaal belang. Voer daarom eerst een test uit. Denk eraan: slecht hechtende oude afwerkingen op verzinkt metaal hebben de neiging om los te komen.

Oude afwerkingen

Zorgvuldig controleren en voorbehandelen

Het is belangrijk om de afwerkingen eerst goed te onderzoeken. Watergedragen lakken kunnen – door het verhoudingsgewijs lage aandeel vaste bestanddelen – een ruwe ondergrond minder goed egaliseren dan oplosmiddelhoudende alkydharslakken.

Ook de keuze van het schuurmiddel heeft een grote invloed op de kwaliteit van het oppervlak. Om te vermijden dat normaal schuurpapier meteen onbruikbaar wordt, bewerkt u acrylaatoppervlakken met een papier dat in de dekbinding stofafstotende bestanddelen bevat. Bij een schuurvlies daarentegen is de tussenruimte  voldoende groot en slijt het papier dus niet zo snel.

Tip van de vakman voor het controleren van de ondergrond:

 • Controleer de belastbaarheid van de oude afwerking met een krasproef, ruitjesproef en plakbandtest.
 • Bepaal het soort afwerking met behulp van een nitroverdunning. Als de oude afwerking makkelijk loskomt, gaat het om een fysisch drogend systeem, b v. een laag polymerisaathars of dispersie. Wanneer de afwerking niet of weinig loskomt, betreft het een chemisch gehard systeem, b v. op basis van alkydharslak.
 • Vetten, oliën en losmiddelen kunnen worden aangetoond door een irrigatieproef met water en kunnen indien nodig met Uni-Reiniger 1032 worden verwijderd. Schuur het oppervlak vervolgens op.

Coil Coating

Heikele lasten uit het verleden: fabrieksafwerkingen

Opgelet bij een fabrieksafwerking of een Coil Coating. Hoewel de gebruikelijke testen van de ondergrond zoals de schaaftest en ruitjesproef eerst op een goede hechting kunnen wijzen, kan de afwerking toch nog loskomen.

De nieuwe afwerking moet daarom in elk geval worden afgestemd op de aanwezige oude laag. Voor Coil Coating-, poederlak- een tweecomponenten-afwerkingen is 2K-Epoxi-Varioprimer geschikt als grondlaag. Controleer of het gekozen product geschikt is door het lokaal aan te brengen als test.

Hard PVC

Uitdaging: kunststoffen

Venster- en deurkozijnen, maar ook gevel- en balkonbekledingen zijn vaak gemaakt van hard PVC. Dit kan om decoratieve redenen worden afgewerkt, bijv. om delen van het gebouw op te fleuren die door weersinvloeden lelijk zijn geworden. Of om een andere kleurvormgeving te verkrijgen.

Het gebruikte afwerkingssysteem moet in dat geval wel uitdrukkelijk geschikt zijn voor gebruik op kunststof. Siliconen of wassen die bij de productie van de kunststof als losmiddel werden gebruikt, bemoeilijken bovendien een aansluitende afwerking. Ons advies voor een zeer duurzame grondlaag: 2K-Epoxi-Varioprimer. 

Tip van de vakman voor het controleren van de ondergrond:

 • Zijn de oppervlakken verontreinigd? Maak alles eerst zorgvuldig schoon.
 • Een irrigatieproef met water geeft aan of de oppervlakken vrij zijn van vetten, oliën en losmiddelen. Verwijder eventuele vette verontreinigingen met verdunde ammoniak en een bevochtigingsmiddel of met Uni-Reiniger 1032. Om het oppervlak licht op te schuren, raden we b v. de Schuurvliesspons 1189 aan.
 • Slijtageresten kunnen met de hand worden vastgesteld en indien nodig worden afgeschuurd. Maak vervolgens schoon met een vochtige doek.
 • Controleer de belastbaarheid van oude afwerkingen met een krasproef, ruitjesproef en eventueel een plakbandtest. Verwijder indien nodig de oude afwerking.

Productassistent grondverven

Data laden …

  Geen resultaten

  Er werd geen product gevonden dat voldoet aan uw filtercriteria. Verruim uw zoekopdracht en probeer opnieuw.

  Watergedragen lakken

  Profiteer met een compleet assortiment lakken, beitsen en grondverven van onze knowhow en kwaliteitsvoorsprong.

  ..meer

  Oplosmiddelhoudende lakken

  Onze klassiekers op basis van alkydhars behoren tot de beste op de markt. Ze zijn bovendien aromaatvrij en reukarm.

  ..meer