Terug naar boven

Rheinwerk 3, Bonn

Geruit ensemble aan de Rijn.

Objectbeschrijving

Plaats Joseph-Schumpeter-Allee 19-33, 53227 Bonn

Opdrachtgever BonnVisio en Renum Projektgruppe Bonn

Architect Architekturbüro Schommer Bonn

  • <p>Rheinwerk 3: als drie schepen in het droogdok staan deze gebouwen naast elkaar op de oever.</p>

    Rheinwerk 3: als drie schepen in het droogdok staan deze gebouwen naast elkaar op de oever.

  • <p>Door de afschuining aan de straat- en ook aan de Rijnkant kregen de gebouwen een scherpe glasvorm.</p>

    Door de afschuining aan de straat- en ook aan de Rijnkant kregen de gebouwen een scherpe glasvorm.

  • <p>De gebouwen zijn ongeveer 110 meter lang.</p>

    De gebouwen zijn ongeveer 110 meter lang.

  • <p>De trapeziumvorm van het gebouw bezorgt heel wat gebruikers een mooie blik op de Rijn.</p>

    De trapeziumvorm van het gebouw bezorgt heel wat gebruikers een mooie blik op de Rijn.

  • <p>Deze kantoorcampus is majestueus ingebed in het landschapspark van de Bonner Bogen.</p>

    Deze kantoorcampus is majestueus ingebed in het landschapspark van de Bonner Bogen.

  • <p>De ruimtes baden in het licht en creëren een stimulerende sfeer om in te werken.</p>

    De ruimtes baden in het licht en creëren een stimulerende sfeer om in te werken.

  • <p>De kamerhoge vensterelementen geven de bureauruimtes een open indruk en laten de vloeren stralen in het daglicht.</p>

    De kamerhoge vensterelementen geven de bureauruimtes een open indruk en laten de vloeren stralen in het daglicht.

  • <p>Alle wanden en plafonds zijn zuiver wit geschilderd met Brillux latexverf en vangen het van beide zijden invallende licht op om zo een rustige achtergrond te creëren om in te werken.</p>

    Alle wanden en plafonds zijn zuiver wit geschilderd met Brillux latexverf en vangen het van beide zijden invallende licht op om zo een rustige achtergrond te creëren om in te werken.

  • <p>De vijf kantoorverdiepingen zijn licht, maar niet al te streng vormgegeven.</p>

    De vijf kantoorverdiepingen zijn licht, maar niet al te streng vormgegeven.

  • <p>Licht gestructureerde ontspanningsruimtes brengen rust in de dagelijkse werksleur.</p>

    Licht gestructureerde ontspanningsruimtes brengen rust in de dagelijkse werksleur.

Daar waar de loop van de Rijn aan de zuidelijke stadsrand van Bonn een opvallende bocht maakt, richtte Herman Bleibtreu in de 19e eeuw de eerste Duitse fabriek voor Portlandcement op. Toen in 1987 de productie werd stopgezet, kreeg de stad Bonn het terrein, dat dicht bij de binnenstad lag, in handen om er de overheidswijk van te maken. Door de beslissing om de Duitse hoofdstad te verhuizen van Bonn naar Berlijn, werden de plannen opgegeven en werd beslist om er een speciaal ontwikkelingsgebied voor innovatieve industrie van te maken. Al snel werden alle gebouwen van de oude cementfabriek afgebroken, behalve drie beschermde gebouwen: de directeursvilla, het Rohmühle-gebouw en de watertoren. Ook de wandelpromenades en de kademuren werden hersteld.

Het domein werd uiteindelijk verkocht aan een investeerder die in 2002 een wedstrijd uitschreef voor een stedenbouwkundig masterplan voor het innovatiepark. Deze wedstrijd werd gewonnen door het plaatselijke architectenkantoor van Karl-Heinz Schommer. Het bureau Schommer wilde de 122.000 vierkante meter in vijf fasen bebouwen. Het begon met het zuidoostelijke gebied rond de voormalige directeursvilla en ging verder met de conversie van het Rohmühle-gebouw tot een kantoorgebouw en de bouw van het eerste bureaucomplex.

In het noordwesten, waar de cafés en restaurants, maar ook hotels, een speeltuin en een oeverpromenade het domein ook in het weekend laten bruisen, gaat het innovatiepark over in het beschermde landschap van de Beueler Rheinaue. Met de drie slanke kantoorgebouwen van het Rheinwerk 3-project, verliet architectenbureau Schommer de orthogonale opstelling van zijn masterplan en deelde ze – al is het maar een paar graden – trapeziumvormig in om zoveel mogelijk gebruikers een visuele band met de Rijn te geven. Zoals drie schepen in het droogdok staan de drie ongeveer 110 meter lange gebouwen naast elkaar op de oever, met ertussen slingerende wegen en verhoogde paden. Beide kopzijden zijn op een dramatische wijze afgeschuind waardoor de vorm van het gebouw de plastische uitstraling van deze stedelijke blikvanger verder ondersteunt. Bijna onverwacht wordt de gevel ingedeeld in een klassiek roosterpatroon. De slanke gevelelementen tussen de kamerhoge ramen zijn afgewerkt met witte en lichtgrijze metalen panelen. Dat het kleinste van de twee vensterelementen met een kleurrijke folie is beplakt, valt overdag nauwelijks op. Het is pas wanneer de avond valt, dat de drie gebouwen zich door hun blauwe, groene of gele schakering van elkaar onderscheiden. De vijf kantoorverdiepingen zijn licht, maar niet al te streng vormgegeven. Ook hier zijn het de gekleurde vensterelementen die de gewenste sfeer tot op het juiste niveau tot leven wekken.

Alle wanden en plafonds zijn zuiver wit geschilderd met Brillux latexverf en vangen zo het van beide zijden van de slechts 14 meter brede gebouwen invallende licht op, om zo een rustige achtergrond te creëren om in te werken. Bovendien heeft Rheinwerk 3 nog een paar verborgen kwaliteiten. Een kelder die de drie gebouwen verbindt, herbergt een ruime ondergrondse garage en een zelfstandig werkende energiecentrale op basis van een geothermische grondwatersysteem. Met een score van 87% werd het Rheinwerk 3-project door de DGNB bekroond met het keurmerk “Goud” en behoort zo tot de beste vier in Duitsland.

Gebruikte producten