Terug naar boven

Afwerking van houten onderdelen Houten onderdelen perfect vormgeven en duurzaam beschermen

Hout leeft en werkt. Ook als het verwerkt is tot houten onderdelen en houten materialen reageert het – vooral buitenshuis – op heel natuurlijke wijze op de invloeden van weer en wind, zoals UV-straling, extreme temperaturen, vochtigheid en biologische factoren zoals schimmelaangroei en aantasting door insecten.

Om houten onderdelen zoals gevelbekledingen, overhangende daken of houten ramen perfect vorm te geven en duurzaam te beschermen, komt het zowel aan op de juiste producten als op kennis van zaken.

Productassistent

Moet u buitenshuis maatvaste houten onderdelen of beperkt of niet maatvaste houten onderdelen afwerken? Of hout en houten materialen binnen? Wordt een dekkende, halfdekkende of kleurloze houtafwerking gevraagd? Selecteer de relevante criteria en de productassistent helpt u meteen op weg naar het juiste product.

Laden …

Geen resultaten

Er werd geen product gevonden dat voldoet aan uw filtercriteria. Verruim uw zoekopdracht en probeer opnieuw.


  Geen resultaten

  Er werd geen product gevonden dat voldoet aan uw filtercriteria. Verruim uw zoekopdracht en probeer opnieuw.

   
   
   
   
   
   
   
   

  Houtbescherming

  Constructieve houtbescherming: Daar komt het op aan

  Er is geen ander materiaal zo veelzijdig als hout, maar het brengt ook enkele bijzonderheden met zich mee. Als materiaal uit de natuur is hout een hoogst veeleisend materiaal, want hout heeft bescherming nodig tegen de zon, vochtigheid en temperatuurschommelingen.

  Al bij de planning moet erop worden gelet dat houten onderdelen beschermd zijn tegen vochtdoorslag. Regen- en dooiwater moeten onbelemmerd kunnen wegstromen. Want constructieve gebreken kunnen achteraf zelfs door het beste afwerkmateriaal niet worden gecompenseerd.

  • Voldoende dakoverstekken: de dakoverstekken moeten zodanige afmetingen hebben dat een directe belasting door het weer zoveel mogelijk wordt vermeden. Binnen het bereik van spatwater moeten houten onderdelen worden vermeden!
  • Bescherming van de vlakken met kopshout: zaagvlakken dwars op de vezel (kopshout) nemen bijzonder gemakkelijk vocht op en hebben een uitgesproken zwelvermogen. Daarom wordt kopshout zo mogelijk beter niet aan directe belasting door het weer blootgesteld.
  • Druipranden: zij dienen om het water zo snel mogelijk af te voeren.
  • Afgeronde randen: bij maatvaste houten delen – ramen bijvoorbeeld – moeten alle randen afgerond zijn zodat alle kanten door een voldoende dikke laag worden beschermd.
  • Contact met de grond vermijden!

  Fysische houtbescherming

  De fysische houtbescherming vult de constructieve maatregelen en de chemische bescherming aan. Hierbij worden geschikte afwerkingen toegepast die enerzijds weersinvloeden weghouden van het hout en anderzijds voor de vormgeving van oppervlakken dienen (zie BFS-merkblad nr. 18 onder “Normen en regels”).

  Flexibele bescherming tegen algen en schimmels: naast verontreiniging vormen ook micro-organismen als algen en schimmels een toenemend probleem voor buitenoppervlakken. Het unieke beschermingsconcept Protect van Brillux biedt een flexibele en omvangrijke bescherming in alle kleuren en voor alle ondergronden – ook voor hout.

  Maatvastheid

  De keuze van de juiste houtafwerking hangt af van het criterium maatvastheid. Dit wordt gedefinieerd als de mate waarin een houten onderdeel van vorm verandert of mag veranderen door te zwellen en te krimpen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen niet maatvaste, beperkt maatvaste en maatvaste houten onderdelen die elk een aangepaste laagopbouw vereisen.

  Maatvast

  Maatvast zijn onderdelen waarbij maatveranderingen slechts in zeer geringe mate toegestaan zijn. Ramen, buitendeuren en maatvast verpende en geplakte (verlijmde) raam- en deurluiken kunnen hier als voorbeeld worden genoemd.

  Beperkt maatvast

  Beperkt maatvast zijn houten onderdelen met toegelaten maatveranderingen in beperkte omvang. Dit geldt bijvoorbeeld voor beplankingen met groef en veer, tuinmeubels, vakwerk, overhangende daken en lijsten en buitendeuren, raam- en deurluiken, voor zover deze al niet als maatvast moeten worden beschouwd.

  Niet maatvast

  Niet maatvast zijn onderdelen waarvan de volumeveranderingen niet beperkt zijn, dus bijvoorbeeld met open voeg gemonteerde buitenbekledingen van planken, open potdekselingen op een lattenrooster, overlappende beplankingen, shingles, palissaden, houten roosters of schuttingen.

  Esthetiek ontmoet functionaliteit

  Matte Beits 618 en Houtveredeling 620

  Hout is een organische en hernieuwbare grondstof. De voortdurende invloed van weer vraagt om een bijzondere en duurzame onderhoudsafwerking. U wilt bij de vormgeving voor binnen en buiten het beste optische resultaat behalen en ook voor een geslaagde allround bescherming van houten gevels en andere houten afwerkingen zorgen?

  Dan hoeft u niet met minder tevreden te zijn. Onze Houtveredeling 620 en Matte Beits 618 zijn extra ontworpen voor de bescherming van deze houten oppervlakken. De Matte Beits 618 is de juiste keuze voor matte en natuurlijke houten optiek. Alternatief zorgt onze Houtveredeling 620 voor een mooie, zijdeglanzende houten optiek. Uiteraard zijn de beitsen vrij van aromaten.

   

  Handig toepasbaar

  U kunt van een bijzonder goede houtdoordringing en makkelijke verwerking profiteren. Met dank aan de productie die ervoor gezorgd heeft dat het niet druppelt, kunnen beide producten ook over het hoofd aangenaam verwerkt worden en door de juiste viscositeit zijn ze goed toepasbaar.De twee beitsen zijn in elf basiskleuren verkrijgbaar. Wie bovendien de optiek individueel wil aanpassen, kan via het Brillux kleurmengsysteem meer dan 60 andere kleuren verkrijgen.

   

  Keuze uit mat en zijdeglanzend

  Matte Beits 618Houtveredeling 620 
  Beits die mat en van alkydhars isBeits, die zijdenglanzend en van alkydhars is
  behoudt de natuurlijke uitstraling van het houtdoor de hogere glans beter geschikt voor oppervlakken met veel invloed door het weer
  door de juist afgestemde viscositeit makkelijk te verwerken en goed te verdelendoor de juist afgestemde viscositeit makkelijk te verwerken en goed te verdelen
  bijzonder goede doordringing in het houtbijzonder goede doordringing in het hout
  optioneel met Protect verkrijgbaaroptioneel met Protect verkrijgbaar
  verkrijgbaar in 750 ml, 3 en 10 literverkrijgbaar in 750 ml, 3 en 5 liter

  Finish met gemak

  Hout efficiënt beschermen

  Duurzame grondstoffen zijn de bouwmaterialen van de toekomst. En er is bijna niets wat mooier is dan hout. Hoogwaardige houtafwerkingen beschermen dit waardevolle materiaal tegen weer- en windinvloeden en leveren een bijdrage aan duurzaam behoud van de natuurlijke schoonheid. De risico´s van vochtigheid, UV-stralen, temperatuurschommelingen of aangroei worden daarmee behoorlijk beperkt.

  ImpraGuard 625 zorgt voor een duurzame houtbescherming en is bijzonder licht verwerkbaar. Door de lage viscositeit en weinig weerstand van de kwast kan de beits vlot worden aangebracht. Het hout kan met weinig inspanning worden beschermd tegen invloed van buitenaf. Naast de door de fabriek toegevoegde beschermende laag is ImpraGuard 625 ook verkrijgbaar met Protect-kwaliteit. Deze bijzondere formule biedt bijzondere bescherming tegen de aangroei van algen en schimmels.

  Hout efficiënt beschermen

  ImpraGuard 625 is bedoeld als een waterwerende en impregnerende beitsafwerking voor alle loof- en naaldhout. Met deze beits kunt u grote, maatvaste en niet maatvaste houten bouwdelen buiten beschermen. Bijvoorbeeld houten gevelbekleding, schuttingen, hekwerk, pergola´s, tuinhuisjes en luiken.

  ImpraGuard is zeer efficiënt en biedt hoge functionaliteit. 

  De voordelen in één oogopslag:

  • bijzonder diep doordringende alkydharsbeits
  • met beschermende filmlaag
  • lage viscositeit
  • soepel te verwerken door geringe weerstand bij het toepassen
  • voor buiten
  • zijdeglanzend
  • open poriën
  • snel drogend
  • vochtigheidsregulerend

  UV-bescherming

  Voor gezond hout: Hightech tegen UV-straling

  De inwerking van UV-stralen met korte golven schaadt de belangrijkste bestanddelen van hout: cellulose en lignine. De werking van de stralen is bijzonder fataal voor de lignine die als een soort stijfsel in de celwanden is opgeslagen en voor de stabiliteit en de hardheid van het hout zorgt. De energierijke UV-straling breekt de lignine langzaam maar zeker af.

  Buitenshuis: Duurzaam Beschermende Beits 580

  Hout is een veeleisend materiaal dat met name buitenshuis zwaar wordt belast en dus een speciale bescherming nodig heeft. Niet alleen de uitstraling is daarbij van belang, maar ook de functionaliteit van de onderdelen moet op een duurzame manier worden gewaarborgd. Daarom is de keuze van de juiste afwerking zo belangrijk. Het materiaal moet

  • wisselende weersinvloeden doorstaan
  • langdurige bescherming tegen UV-straling garanderen
  • resistent zijn tegen vorming van craquelé
  • zich optimaal hechten aan de ondergrond

   

  Met de Duurzaam Beschermende Beits 580 heeft Brillux een houtafwerking ontwikkeld die precies aan deze eisen voldoet en er zelfs een schepje bovenop doet. Want ze biedt naast uitstekende bescherming ook optimaal verwerkingscomfort.

  Binnenshuis: Afwerkingseigenschappen

  Niet alleen buiten, maar ook binnenshuis heeft de energierijke UV-straling een negatief effect. Lelijke kleurveranderingen, die uiteindelijk zichtbaar worden als de meubels worden verplaatst, zijn het gevolg.

  Door de nieuwe UV-absorbers heeft Brillux een technologie ontwikkeld die grotendeels voorkomt dat het hout donkerder wordt of vergeelt.

  De van UV-absorber voorziene transparante lakken Lacryl-PU Houtveredeling 262 en 264 werken optimaal als zij op van tevoren onbehandelde vlakken worden gebruikt, omdat hier de oorspronkelijke kleur nog behouden is.

  Binnenshuis: Afwerkingseigenschappen

  Verhelderende techniek

  Brillux praktijktips voor profs

  De verhelderende techniek wordt uitgevoerd als het erom gaat een optische aanpassing van donkere houten onderdelen en andere vlakken – bijvoorbeeld nieuwe ramen of deuren – te bereiken. Het gewenste resultaat wordt bereikt door een op elkaar afgestemde combinatie van dekkende grondlaag en beitsafwerking.

  1. De uitgangssituatie

  Een donker gebeitst houten oppervlak moet lichter worden. Tegelijkertijd moet de houtindruk behouden blijven. Dat gaat uitsluitend met de oplichtende techniek.

  2. De dekkende grondlaag

  Eerst wordt het donkere gebeitste hout met Impredur Grond 835 in de opgegeven kleur afgedekt.

  3. De eindafwerking met beits

  De tussen- en eindafwerkingen met Duurzaam Beschermende Beits 580 wordt licht gestreept aangebracht.

  4. Perfect resultaat

  Het perfecte resultaat is te danken aan het samenspel van dekkende grondlaag en eindafwerking met beits.

  Isolatie van hout

  Daar komt het op aan

  De situatie: een wit oppervlak is net geschilderd en vertoont plotseling lelijke bruine of gele vlekken.

  De oorzaak: hout is een veeleisend materiaal dat grotendeels is opgebouwd uit organische bestanddelen, maar het bevat ook een bepaalde hoeveelheid inhoudsstoffen. Deze stoffen zijn in water oplosbaar en kunnen door afwerkmaterialen op waterbasis van de ene laag naar de andere worden getransporteerd en zo aan het oppervlak terechtkomen.

  De oplossing: bij gebruik van traditionele voorstrijkmiddelen op waterbasis kan een groot deel van deze inhoudsstoffen aan de oppervlakte komen, maar met Isoprimer 243 of Hydro-PU-XSpray Isoprimer 2243 wordt dit “doorslaan” op een doeltreffende manier verhinderd.

  Het geheim van dit succes is gelegen in de kationische isolerende werking. Door een speciale formule en een licht zure pH-waarde wordt er een uitstekende barrière gerealiseerd. Daardoor hebben de in hout aanwezige inhoudsstoffen geen kans om door te dringen in de aangebrachte afwerklaag.

  Normen en regels

  Belangrijke normen en regels voor houtafwerking

  Bij nieuwe en te renoveren houten onderdelen buitenshuis dient een reeks normen en regels in acht te worden genomen. Ze geven informatie over de speciale eigenschappen van houten ondergronden en de werking van verschillende afwerkmaterialen, beschrijven testmethoden, geven verwerkingstips en bepalen welke maatregelen moeten worden getroffen.

  Naast deze normen en regels bieden de praktijkmerkbladen (technische merkbladen) van de fabrikant een dieper inzicht in de verwerking en geven ze meer details over de afzonderlijke producten.

  Het BFS-merkblad nr. 18 (Afwerkingen op hout en houten materialen buitenshuis) bevat uitgebreide informatie over hout als werkstof, tests voor de ondergrond en laagopbouw, zowel voor maatvaste als voor beperkt maatvaste en niet maatvaste houten onderdelen. Er worden technische regels uitgelegd voor de afwerking van alle onderdelen uit hout en houten werkstoffen voor hoogbouw.

  Bovendien geeft dit merkblad tips over de beladingstoestanden van afwerkingslagen. Het BFS-merkblad nr. 18 verwijst hiervoor naar DIN EN 927-1 (Afwerkmaterialen en afwerksystemen voor hout buitenshuis). De beladingstoestanden zijn niet alleen afhankelijk van de klimaatomstandigheden, maar ook van de constructieve bescherming door bouwkundige maatregelen, bv. daken of dagkanten (zie diagram rechts).

  In deel C van de VOB (gunnings- en contractregeling voor bouwprestaties) zijn de basisvereisten van een vaktechnisch correcte methode en materiaalkeuze voor schilder- en lakwerkzaamheden in DIN 18363 vastgelegd. Deel C geldt ook bij contracten volgens BGB en hoeft niet apart te worden overeengekomen.

  In de norm DIN EN 350-2 (Duurzaamheid van hout en op hout gebaseerde producten – Natuurlijke duurzaamheid van massief hout) zijn de houtsoorten ingedeeld in klassen volgens hun weerstand tegen houtaantastende schimmels, micro-organismen en insecten.

  Hierin worden de preventieve chemische houtbescherming en haar gebruiksvoorwaarden gedefinieerd. Wat het schilderen betreft is hier op de eerste plaats alinea 12 van belang (niet-dragend, maatvast hout, bescherming van vensters en buitendeuren).

  Lakken en grondverf

  Professionals hebben oplossingen nodig die altijd een optimale laagopbouw mogelijk maken.

  ..meer

  Kleurzoeker

  U weet de naam van de kleur, wij hebben de juiste tint. Zo wordt de zoektocht kinderspel.

  ..meer